Sebek kezelése

Rendezés:

LAVANID 2 RINGER SEBOLDAT 125ML

Várható szállítás:július 30.
3.638 Ft
Kívánságlistára teszem

LAVANID SEBKEZELŐ GÉL 40G

Várható szállítás:július 29.
11.549 Ft
Kívánságlistára teszem

LAVANID 2 RINGER SEBOLDAT 250ML

Várható szállítás:július 30.
4.840 Ft
Kívánságlistára teszem

BÉRES PRIMOMED SEBÁPOLÓ SPRAY 150ML

Várható szállítás:július 30.
4.565 Ft 3.849 Ft
-16%
Kívánságlistára teszem

BÉRES PRIMOMED SEBÁPOLÓ SPRAY 60ML

Várható szállítás:július 29.
3.703 Ft
Kívánságlistára teszem

Utazásaink, kirándulásaink, kerti munkák során kisebb-nagyobb sérülések érhetnek bennünket.
A kisebbeket mi is egyszerűen elláthatjuk, ha ismerjük az alapvető tudnivalókat és kéznél vannak a szükséges eszközök. A következőkben röviden összefoglaljuk a sebellátás legfontosabb szabályait és segítünk a megfelelő kötszer kiválasztásában.
A seb a test kültakaróján mechanikus okból esett folytonossági hiány, amely gyakran vérzéssel jár.

Sebkezelésnek 3 fontos lépése van:

1.Tisztítás és fertőtlenítés
2.Vérzéscsillapítás
3.Seb befedése, kötözés

Tisztítás és fertőtlenítés
A seb kialakulásakor a bőr folytonossága sérül, emiatt a kórokozóknak szabad a bejutás a bőr mélyebb rétegei felé, ahol fertőzéseket okozhatnak. A sérült testfelületet le kell mosnunk, lehetőleg izotóniás sóoldattal, de ha ez nem áll rendelkezésre csapvizet is alkalmazhatunk. Minden szennyeződést, szövetmaradványt, kavicsot, kisebb szilánkot el kell távolítanunk, hogy megkezdhessük a fertőtlenítést.
A seb fertőtlenítésére kizárólag olyan speciális szert, oldatot vagy sprayt használjunk, amely alkalmas közvetlenül nyílt seben történő alkalmazásra. Óvatosan tisztítsuk le a seb környékét is fertőtlenítőszerrel átitatott steril mull-lappal, a sebtől távolodva körkörös mozdulatokkal.

Vérzéscsillapítás
A kisebb sérülések, horzsolások, illetve vágások esetén enyhe, hajszáleres vérzés lép fel, amely rendszerint magától csillapodik. Ha a seb és a sebkörnyék tisztítását, fertőtlenítését követően a vérzés még nem állt el, helyezzünk fedőkötésként steril gézlapot a sebre, és rögzítsük sebkötöző pólyával illetve ragtapasszal, így a vérzés 5-10 percen belül megszűnik. Ha valamilyen oknál fogva (pl. véralvadási zavar) a vérzés nem áll el, forduljunk orvoshoz.

Seb befedése, kötözés
A sebkezelés befejezéseként a sebet le kell fedni. Ez a seb védelme miatt fontos, illetve az elfertőződés ellen véd. Különböző kötszereket használhatunk erre a célra, ami felszívja a vért és a sebváladékot, védi a sebet a baktériumoktól, piszoktól, és a további sérülésektől. Gyakori tévhit, hogy szabad levegőn történő szárítás jót tesz a seb gyógyulásának, de ennek épp az ellenkezője igaz. Kutatások bizonyítják, hogy a kötszerrel fedett sebek gyorsabban gyógyulnak és a fertőzés valószínűsége is kisebb.
A seb gyógyulását elősegíthetjük sebkezelő gélekkel. Ezek a készítmények gyorsítják a sebgyógyulást, védik a sebet a kiszáradástól, a hegképződést csökkentik.

Milyen kötszert válasszunk?

Horzsolás
Apró sérülésnél elegendő, ha egyszerű sebtapasszal védjük a sebet. Mindenképp olyan tapaszt használjunk, amely nem ragad a sebbe, és naponta cserélni tudjuk. Nagyobb felületű, illetve váladékozó sebeknél használjunk úgynevezett szigetkötszert. A szigetkötszerek körben ragasztós felületűek, így minden oldalról védik a sebet, de a kötszer anyagának köszönhetően a seb megfelelően szellőzik. A kötszer sebpárnát tartalmaz, ami beszívja és magában tartja a sebváladékot és vért, és párnázza a sebet. Lehetőség van olyan kötszert is választani, amely antibakteriális anyagot (pld. ezüst) is tartalmaz, ezzel jelentősen csökkenthető a fertőzés kialakulása. Nyáron fontos szempont, hogy a kötés vízálló legyen. Erre nyújtanak megoldást a speciális kötszerek, illetve sebtapaszok, amelyek borítása vízálló, így lehetővé teszik a zuhanyozást, vagy akár az úszást, strandolást is.

Égés
Az első fokú, kis kiterjedésű égési sérülést tudjuk ellátni otthoni körülmények közt, a nagyobb fokú sérülésekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz! A kisebb égési sérülések bőrpírral és enyhe hólyag-képződéssel, fájdalommal járnak. Legfontosabb teendő a sérült terület hűtése. Ez legyen tartós (10-15 percen keresztüli), így az égés mélysége csökkenthető, emellett enyhül a fájdalom is. A hűtést és fertőtlenítést követően használhatunk speciálisan égési sérülésekre kifejlesztett spray-t.
Ezt követően a sebet be kell fedni. Léteznek égési sebekre hidrofilm kötszerek is, melyek vízálló tulajdonsággal is rendelkeznek.
A sérülés típusától függetlenül, ha fájdalomérzetünk egyre csak nő, duzzanat, pirosság és forróságérzet jelentkezik a seb körül, vagy belázasodunk, mindenképp forduljunk orvoshoz.