Allergia

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények közt semmilyen választ nem váltanának ki a szervezetből. Ezek az anyagok az allergének, mint például a pollenek, állati szőrök, poratka, egyes élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, napfény.
A tünetek rendkívül változatosak, főleg attól függnek, hogy az allergének a szervezet mely részébe jutnak el. A levegőben terjedőek, pl. a pollenek, vagy a poratka ürülék a légutak és a szem szaruhártyájának gyulladását okozzák. Ilyen megbetegedés a szénanátha, (allergiás rhinitis) mely orrváladékozással, orrdugulással, tüsszögéssel, orrfolyással, szemviszketéssel, könnyezéssel jár együtt.
Ez a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség ugyan nem gyógyítható, de a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható és hatékonyan kezelhető.
A szénanáthát leginkább a szemviszketés és az orrfolyás jellemzi. A pollenszezonhoz kötött szénanátha felismerése az első alkalommal okoz inkább nehézséget, az évről évre ismétlődő szezonális allergiát a betegek már maguktól felismerik, és az esetek többségében, megfelelő antihisztamin kezeléssel kézben is tartják. A nehézséget inkább az okozza, ha a panaszok nem múlnak, vagy romlanak, esetleg asztmás tünetek jelentkeznek, vagy más jellegű allergia is kialakul.
A tüneti kezelés magába foglalja az antihisztaminok, orrsprayk, szemcseppek, súlyosabb esetben vényköteles szteroidok és hörgőtágítók, vagy megfelelő esetben az immunterápia alkalmazását.
Az antihisztaminoknak kulcsszerepe van, ezek alkalmazása az allergiás terápia alappillérei, mert a tüneteket hatékonyan gátolják. Képesek enyhíteni az orrfolyást, az orrdugulást, a tüsszögést, a viszketést, a szemtüneteket. A régebbi gyógyszerek ugyanakkor számos mellékhatást is okozhattak például álmosságot, fáradékonyságot.