Bőrbetegségek

A bőr testünk első védelmi vonala, legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk. Épségére, egészségére különösen vigyáznunk kell! A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a szabadban, utazunk, kirándulunk, a bőrünk is nagyobb igénybevételnek van kitéve.
Az emberi bőr három rétegből áll. A felszíntől legtávolabb a bőralja (subcutis) található, melyet főként zsírszövet alkot. A középső réteg az irha, ami egy 60 kg tömegű embernél 3-4 kg is lehet. A felszín felé legkívül helyezkedik el a hámréteg (epidermis), amely két fő sejttípust tartalmaz. A keratinocyták a szarutermelő sejtek, a melanocyták a melanin nevű anyagot termelik. Ennek a sötét színű festékanyagnak, kiemelkedő szerepe van a fényvédelem kialakításában, kiszűri a bőrt érő UV sugarak egy részét. A hámréteg folyamatosan elszarusodik, kopik, lelökődik, és az alatta levő sejtek pótolják. Testünk nagy része víz, ennek jelentős része a bőrben található. A víz hidratáltan tartja bőrünket, segíti „eltüntetni” a ráncokat és a mély barázdákat, helyreállítja a kiszáradt bőrt. Jót tesz a vérkeringésnek és a véráramlásnak, így felfrissíti a bőrünket. Mindig tartsa szem előtt a napi vízigényét! Fogyasszon naponta legalább 2-2,5 liter vizet, különösen nyáron figyeljen oda erre!
Bármilyen elővigyázatosak vagyunk is, kisebb sérülések, csípések, fertőzések érhetnek minket. Ilyenkor a bőr felszíne sérül, a kiváltó októl függően kell a tüneteket kezelni.
Gyakori tünet a viszketés, melynek több oka is lehet. Nyáron a rovarcsípések, allergiák ennek a fő kiváltói. Ilyenkor a viszketést egyéb bőrjelenségek is kísérik, mint a vöröses kiütések, hólyagok, égő érzés, bőrpír. Az allergia elleni tabletták, az antihisztaminok, valamint a kalcium bevétele csökkenti a viszketést, mérsékli a tüneteket. Viszketés azonban bőrgomba miatt is kialakulhat. A zsúfolt strandokon, medencékben, uszodákban sajnos könnyen fertőződhet a bőr. Jellegzetes tünete az égő viszkető érzés, ami gyakran együtt jár a bőr hámlásával is. Fontos a kezelést minél hamarabb elkezdeni, hintőporral, krémekkel. Jellegzetes fertőzés a napgomba. Ezt a Malassezia furfur nevű gombafaj okozza, a bőrbetegség másik neve a pytiriasis versicolor vagy a tinea varsicolor. A nevében is benne van, hogy változik a színe a tüneteknek. Télen, amikor a bőr fehér, akkor barna foltokként jelentkeznek a bőrelváltozások, nyáron pedig, ha a bőr lebarnul, a gombával fertőzött bőrfelszín kifakul, fehér lesz. Leggyakrabban fiatal felnőttkorban jelentkezik. A foltok lassan növekedhetnek, esetleg viszkethetnek. A gomba megtelepedési helye a hajas fejbőr, onnan hullik le a későbbiekben a kórokozó, így leggyakrabban a háton, vállon, mellkason, nyakon okoz bőrtüneteket. Kialakulásában szerepet játszhatnak hormonális eltérések, a meleg, párás környezet, a zsíros bőr és az immunrendszer gyengesége. Kezelése komplex, gombaellenes hatóanyagokkal történik. Minden esetben szükség van a hajas fejbőr gombaellenes hatóanyagokkal történő samponos kezelésére is. Ennek elmulasztása esetén hatástalan a test elváltozásainak kezelése, hiszen a fertőzés forrása a hajas fejbőr, így garantált a visszafertőződés.