x
A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Termékek Menü

KEDVENCEINK PARAZITAFERTŐZÉSEI

KEDVENCEINK PARAZITAFERTŐZÉSEI

Akár kutyatartók, akár cicatartók vagyunk, házi kedvenceinket bármelyik esetben veszélyeztethetik parazitafertőzések, amelyek komoly egészségügyi veszélyt jelentenek állatainkra, és az emberi szervezetbe jutva akár ránk, emberekre is. Nem kell azonban, hogy ez elvegye kedvünket az állattartástól. A betegségek jelentős részét el tudjuk kerülni, ha kedvenceink megfelelő orvosi ellátást kapnak, és biztosítjuk számukra az oltásokat, különböző megelőző szereket, és  megfelelő higiénés körülményeket.

Galandféreg és orsóférgek

A galandférgek a laposférgek közé tartoznak, és mintegy 3500 fajuk létezik. A gazdaállat (vagy ember) bélcsatornájában élősködnek, onnan táplálkoznak, vért és tápanyagokat szívnak a bélből. A fertőződés kezdeti stádiumában a tünetek alig észrevehetőek. Háziállatunk szőre megkopik, fénytelenné válik a tápanyaghiány miatt. A kifejlett galandféreg példányok azonban akár több méter hosszúra is megnőhetnek, ezzel emésztési zavarokat okozva, amely kedvencünk teljesítménycsökkenésében, étvágytalanságában, levertségében nyilvánulhat meg. Súlyosabb esetben, a férgek bélben való nagyobb mértékű jelenléténél hányás, székrekedés és bélelzáródás is előfordulhat. Ha ilyen tüneteket észlelünk, azonnal vigyük kutyánkat, vagy cicánkat állatorvoshoz.

Az orsóférgek testmérete kisebb, mint a galandférgeké, ők 10-15 cm hosszúra tudnak "csak" megnőni, azonban nagy mértékben elszaporodva a belekben ugyanolyan komoly problémákat okozhatnak, mint nagyobb társaik. Kinézetüket tekintve spagettiszerű paraziták, amelyek kutyánkat és cicánkat egyaránt megfertőzhetik. Emberre is tovább terjedhet a fertőzés, így ránk nézve is veszélyesek. Egy kezdetleges fertőzés még nem okoz különösebb tüneteket, azonban egy nagyobb fokú már hasmenést, hányást, vérszegénységet, legyengülést is eredményezhet. Kezeletlen esetben jellegzetesen felfúvódik a has.

Mivel magát a fertőződést megelőzni nem tudjuk, így érdemes rendszeresen féregteleníteni kedvencünket. Ehhez többféle recept nélkül kapható tabletta áll rendelkezésünkre, amelyeket három havonta beadva hatékonyan védhetjük meg kutyánkat vagy cicánkat az emésztőszervi férgek megtelepedésétől és elszaporodásától. Ez a kezelési gyakoriság a férgek fejlődési ciklusához igazodik, és így a továbbfertőződés lehetőségét is meg tudjuk gátolni.

Bolhásság

A bolhák 1–4 mm nagyságú sötétbarna, szárnyatlan rovarok. A legfontosabb fajok a kutyabolha és a macskabolha, azonban mindkettő megél más állatokon is. A kifejlett példányok vérrel táplálkoznak. A vérszívás akár 20-150 percig is eltarthat, és eközben a bolha gyomor térfogatának akár 10-20-szorosát is képes elfogyasztani kedvencünk véréből. A vérszívást követően kezdenek el a nőstények petét rakni. Egy nőstény napi 50 petét tud lerakni, amiből kikel a lárva, majd a kifejlett bolha. Ha a kikelt bolha egy napon belül nem tud vért szívni, akkor elpusztul.

A bolhatámadás már önmagában is kellemetlen kedvencünk számára a folyamatos viszketés miatt, de számos más probléma forrása is lehet a bolhásság. Nagyon sok kutya és macska mutat allergiás tüneteket a bolha nyálában lévő antigénre, ami akár egyetlen bolhacsípésnél is már okozhat allergiás reakciót. Ilyenkor vörös, meleg, szőrtelen terület (hot spot) jelenhet meg, amit az állat állandóan nyalogat, és harapdál.

Bolhaekcéma esetén az érintett terület körül le kell nyírni a szőrt, hogy könnyebben lehessen kezelni, tisztán tartani, és tudjon száradni, levegőzni. Igyekezzünk megakadályozni, hogy kedvencünk nyalogassa és harapdálja a bőrfelületet, mert ez lassítja a gyógyulási folyamatot, és felülfertőződhet a bőr.

Minél hamarabb forduljunk állatorvoshoz, mert később a bőrfelület egyre nagyobb része lesz érintett, és a kezelés is hosszadalmasabb lesz. A bolhaallergia megfelelő kezelés nélkül nem gyógyul. A kezeletlen betegség következtében kedvencünkön egyre nagyobb foltokban fog hiányozni a szőr.

Általában a megfelelő higiéniai intézkedések alkalmazásával a bolha távol tartható. A bolhákkal szembeni védekezésben hatékony megoldást jelentenek a spot-onok, spray-k, nyakörvek. Fontos, hogy az egy háztartásban élő összes állaton használjuk ezeket. Ha nem csak megelőzésről van szó, hanem már fertőződésről, akkor a bolhairtással egy időben el kell kezdenünk a lakás, ház parazitamentesítését is, különben folyamatosan fennáll a visszafertőződés veszélye. Több hónap is szükséges lehet ahhoz, hogy véglegesen meg tudjunk szabadulni ezektől a kellemetlen élősködőktől. Fontos azonban tudnunk, hogy a kutyák számára megfelelő bolhairtó szerek cicákra kifejezetten veszélyesek, ezért használjuk mindig a célállatnak megfelelő készítményt.

Atkák

Az atkák a pókszabásúak osztályába tartoznak, és rendkívül sokféle faj tartozik közéjük. Attól függően, hogy melyik faj fertőzi meg kedvencünket, okoz különböző mértékű problémát.

A fülatka kutyát és macskát egyaránt megfertőzhet, a külső hallójárat bőrének felszínén élősködik. Megjelenése általában a nem megfelelő higiéniának tudható be, de akár a hosszú, lelógó fülek is hajlamosak a fülatkával való megfertőződésre.

A szőrtüszőatka fertőzést a Demodex canis nevű ízeltlábú parazita okozza, amely gazdaspecifikus és a kutyák állandó élősködője. A kutyák közvetlen érintkezés útján fertőződnek, sokszor a születésük után, amikor az anyáról a szőrtakaróval még csak alig rendelkező újszülöttek bőrére kerülnek az atkák. Kedvenceink nagy részének a bőrében megtalálhatók,de tünetek általában csak akkor jelentkeznek, ha immunrendszerük legyengül.

A rühatka fertőzés rendkívül ragályos, házi kedvencünk egész testét elboríthatja, és ránk is átterjedhet. Súlyos bőrirritációt, viszketést, bőrvörösödést és bőrbetegséget okozhat. A tünetek megjelenése a fejen kezdődik, és innen terjed át a test más pontjaira, a végtagokra, hátra. A beteg bőrfelületen jellegzetes elváltozások alakulnak ki, a szőr kihullik, és a szőrhiányos területeken a bőr megvastagodik, pörkösödik. Kedvencünk feltűnően ideges, nyugtalan. A rühösséget bőrkaparékból lehet kimutatni, és kezelését minél hamarabb érdemes elkezdeni. 

A rühösség megszüntetése vagy megelőzése gyógyszeres spot-on-ok, fürösztőszerek, valamint permetezőszerek használatával lehetséges.

Vásárlóink kedvence
Raktáron
Várható szállítás: június 27.
4.900 Ft
Nem rendelhető
Várható szállítás: június 27.
11.179 Ft
Raktáron
Várható szállítás: június 27.
3.500 Ft
Nem rendelhető
Várható szállítás: június 27.
14.137 Ft
Nem rendelhető
Várható szállítás: június 27.
13.200 Ft