A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Menü
Ár:
2.742 Ft (2.611 Ft + ÁFA)

SEPTANAZAL 0,5MG/1ML 50MG/1ML OLDATOS ORRSPRAY GYERMEKEKNEK 10ML

Ár:
2.742 Ft (2.611 Ft + ÁFA)
Kiszerelés
10 ML

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer
A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek xilometazolin-hidrokloridot és dexpantenolt tartalmaz. A xilometazolin rövid idő alatt szűkíti az orrnyálkahártya vérereit, csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát és az orrváladék képződést. Ennek köszönhetően az orrdugulás csökken. A dexpantenol a pantoténsav nevű vitamin származéka, amely elősegíti a sebgyógyulást és védi az orrnyálkahártyát.
A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek ajánlott:
- az orrnyálkahártya duzzanatának enyhítésére orrnyálkahártya-gyulladás (rinitisz) esetén, továbbá nyálkahártya-elváltozások gyógyulásának elősegítésére;
- úgynevezett vazomotoros (az erek összehúzódásával összefüggő) orrnyálkahártya-gyulladás (vazomotoros rinitisz) tüneteinek enyhítésére;
- nehezített orrlégzés kezelésére, orrműtétet követően.
Ez a gyógyszer 2 és 6 év közötti gyermekek számára javallott.

Szállítási módok

Fizetési módok

Egységár: 274,20 Ft/ml
Elérhetőség: 13
Szállítási díj: 1.490 Ft
Gyártó: KRKA Magyarország Kft.

Leírás és Paraméterek

1. Milyen típusú gyógyszer a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek xilometazolin-hidrokloridot és dexpantenolt tartalmaz. A xilometazolin rövid idő alatt szűkíti az orrnyálkahártya vérereit, csökkenti az orrnyálkahártya duzzanatát és az orrváladék képződést. Ennek köszönhetően az orrdugulás csökken. A dexpantenol a pantoténsav nevű vitamin származéka, amely elősegíti a sebgyógyulást és védi az orrnyálkahártyát.
A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek ajánlott:
az orrnyálkahártya duzzanatának enyhítésére orrnyálkahártya-gyulladás (rinitisz) esetén, továbbá nyálkahártya-elváltozások gyógyulásának elősegítésére;
úgynevezett vazomotoros (az erek összehúzódásával összefüggő) orrnyálkahártya-gyulladás (vazomotoros rinitisz) tüneteinek enyhítésére;
nehezített orrlégzés kezelésére, orrműtétet követően.
Ez a gyógyszer 2 és 6 év közötti gyermekek számára javallott.
2. Tudnivalók a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítményt:
ha gyermeke allergiás a xilometazolin-hidrokloridra, a dexpantenolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
ha gyermekénél az orrnyálkahártya hegesedésével járó, száraz pörkös váladékos gyulladása áll fenn (rinitisz szikkában),
ha gyermeke olyan sebészeti beavatkozáson esett át, ahol orron keresztül távolították el az agyalapi mirigyét, vagy bizonyos agyműtéten esett át, amely a kemény agyhártya feltárásával jár.
Ez a gyógyszer nem alkalmazható 2 év alatti gyermekeknél.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
ha gyermeke monoamino-oxidáz-gátlókat (MAO-gátlók) vagy más, vérnyomásnövelő hatású gyógyszert szed,
ha gyermekénél megnövekedett a szem belnyomása, különösen szűkzugú glaukóma esetén,
ha gyermeke súlyos szív- és érrendszeri betegségben (pl. szívkoszorúér-betegség, magas vérnyomás) szenved,
ha gyermekének mellékvesevelő-daganata (feokromocitóma) van,
ha gyermeke anyagcserezavarban (pl. fokozott verejtékezéssel, magasabb testhőmérséklettel, szapora szívveréssel járó pajzsmirigy-túlműködésben vagy cukorbetegségben) szenved,
ha gyermekének ún. porfíria nevű anyagcserezavara van,
ha gyermekének dülmirigy megnagyobbodása van.
Idült orrnyálkahártya gyulladásban csak orvosi felügyelettel alkalmazható az orrnyálkahártya sorvadásának veszélye miatt.
Az orrspray helytelen vagy túlzott mennyiségben történő alkalmazása a szervezet egészét érintő nemkívánatos hatásokat okozhat, különösen gyermekeknél (lásd Lehetséges mellékhatások címmel).
Nem ajánlott gyermekénél alkalmazni ezt a készítményt, ha már a következőket alkalmazza:
- bármilyen más, influenza kezelésére szolgáló gyógyszert,
- bármilyen más, köhögés és meghűlés elleni gyógyszert, amely szimpatomimetikumot (orrdugulás kezelésére használatos szereket, pl. pszeudoefedrint, efedrint, fenilefrint, oximetazolint, xilometazolint, tramazolint, nafazolint, tuaminoheptánt) tartalmaz.
Ezeknek a gyógyszereknek a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítménnyel történő egyidejű alkalmazása fokozhatja a szív-érrendszeri és központi idegrendszeri mellékhatások kockázatát.
A gyógyszer közvetlen szembe jutása kerülendő.
Gyermekek
Ne alkalmazzon a kezelőorvos által javasoltnál nagyobb adagokat. Kérjük, beszélje meg a kezelőorvossal a gyermekek kezelésének időtartamát és az alkalmazás gyakoriságát.
A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek csak 2-6 éves gyermekek számára megfelelő. A 6 évesnél idősebb gyermekek számára a nagyobb hatóanyagtartalmú Septanazal oldatos orrspray felnőtteknek áll rendelkezésre.
Gyermekek esetében felügyelni kell a készítmény alkalmazását.
Ha a gyermek nem érzi jól magát, vagy rosszabbul érzi magát 3 napos kezelés után, kérjük, forduljon orvoshoz.
Egyéb gyógyszerek és a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek és bizonyos hangulatjavító gyógyszerek (tranilcipromin-típusú monoamino-oxidáz gátlók vagy triciklusos antidepresszánsok), továbbá a vérnyomást emelő gyógyszerek együttes alkalmazása vérnyomásnövekedéshez vezethet az említett hatóanyagok szív-érrendszeri hatásainál fogva.
A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek egyidejű alkalmazása más influenza elleni gyógyszerekkel, továbbá szimpatomimetikumokat (pl. pszeudoefedrint, efedrint, fenilefrint, oximetazolint, xilometazolint, tramazolint, nafazolint, tuaminoheptánt) tartalmazó köhögés és meghűlés elleni készítményekkel fokozhatja a szív-érrendszeri és központi idegrendszeri mellékhatások kockázatát.
A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazása előtt kérje orvosa tanácsát, ha gyermeke bármelyiket használja az imént említett gyógyszerek közül.
A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
Ez a gyógyszer étkezésektől függetlenül alkalmazható.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes, vagy csecsemőt szoptat, vagy úgy véli, hogy terhes lehet, vagy gyermeket szeretne, kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, mielőtt alkalmazná ezt a gyógyszert.
Ez a gyógyszer nem alkalmazható a terhesség során, mivel a biztonságosságáról nincsenek terhes nőknél adatok.
Ez a gyógyszer nem alkalmazható a szoptatás során, mert nem ismert, hogy a xilometazolin-hidroklorid kiválasztódik-e az anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a gyógyszer várhatóan nem befolyásolja a járművezetéshez és a gépkezeléshez szükséges képességet, amennyiben rendeltetésszerűen alkalmazzák.
3. Hogyan kell alkalmazni a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítményt?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A javasolt adag 2-6 éves gyermekeknek egy adag spray mindkét orrnyílásba, naponta legfeljebb háromszor, szükség szerint. Az adagolás az egyéni érzékenység és a klinikai hatásosság függvénye. Ne használja ezt a gyógyszert 7 napnál tovább. Ezt követően csak néhány napos szünet után használhatja ismét.
Az alkalmazás módja
Először távolítsa el a védőkupakot a permetpumpáról.
Az orrspray első használata előtt, vagy ha már régóta nem használta az orrsprayt, többször nyomja le a szórófejet mindaddig, amíg finom permet jelenik meg.

Vezesse be a szórófejet az orrnyílásába lehetőleg függőlegesen tartva, amilyen mélyen csak tudja, és egyszer nyomja le, miközben lassan, az orrán keresztül szívja befelé a levegőt. Ha szükséges, ismételje meg a műveletet a másik orrnyílásban is, majd törölje le a szórófejet egy papírzsebkendővel, és helyezze vissza a védőkupakot a permetpumpára.

E gyógyszer hosszan tartó, vagy nagyobb dózisokban történő alkalmazása a nyálkahártya idült duzzanatát és esetleg elvékonyodását (sorvadását) eredményezheti.
Az emelkedett szem belnyomásban (zöldhályog), legfőképpen a szűkzugú glaukómában szenvedő betegeknek orvos tanácsát kell kérniük, mielőtt alkalmaznák ezt a gyógyszert.
Alkalmazása gyermekeknél
A javasolt adag 2-6 éves gyermekek számára egy pumpálás mindkét orrnyílásba, naponta legfeljebb háromszor, szükség szerint. Gyermekek esetében a kezelés időtartamát mindenkor orvossal kell megbeszélni.
Ha az előírtnál több Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítményt alkalmazott
Ha az előírtnál többet alkalmazott ebből a gyógyszerből, vagy véletlenül nagy mennyiséget nyelt le belőle, a következő mellékhatások fordulhatnak elő: a pupilla összeszűkülésé (miózis), a pupilla kitágulása (midriázis), láz, verejtékezés, a bőr sápadtsága, az ajkak szederjes elszíneződése (cianózis), hányinger, görcsrohamok, szív- és ér-rendellenességek (szapora/gyér szívverés, szívritmuszavarok, vérkeringési elégtelenség, szívmegállás, magas vérnyomás (hipertónia)), légzési rendellenességek (tüdőduzzanat, légzési zavarok), mentális zavarok.
Előfordulhat továbbá álmosság, a testhőmérséklet csökkenése, a szívverés lassulása, vérnyomáscsökkenés, légzésleállás és kóma is.
Ha ezen tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Ha elfelejtette alkalmazni a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítményt
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazását
Amint többé már nincs szüksége rá, abbahagyhatja a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek alkalmazását.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
túlérzékenységi reakciók, pl. bőrkiütés, viszketés, a bőr és a nyálkahártya duzzanata.
Ritka (1 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
szívdobogásérzés (palpitáció), szapora szívverés (tahikardia), magas vérnyomás (hipertónia).
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
nyugtalanság, álmatlanság, fáradtság (álmosság, szedáció), fejfájás, hallucinációk (elsősorban gyermekeknél),
szívritmuszavarok (aritmiák),
az orrnyálkahártya duzzanata (a kezelés abbahagyása után), orrvérzés,
rángógörcsök (görcsrohamok, különösen gyermekeknél).
Nem ismert (gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
az orrnyálkahártya égő érzése és szárazsága, tüsszentés.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek készítményt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszerkészítmény különleges tárolást nem igényel.
A csomagolás első felbontása után a terméket 3 hónapon belül fel kell használni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe, vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek
A készítmény hatóanyagai: xilometazolin-hidroklorid és dexpantenol.
Az oldatos orrspray milliliterenként 0,5 mg xilometazolin-hidrokloridot és 50 mg dexpantenolt tartalmaz.
Egy adag 0,1 ml oldatos orrspraynak felel meg, ami 0,05 mg xilometazolin-hidrokloridot és 5,0 mg dexpantenolt tartalmaz.
Egyéb összetevők (segédanyagok): kálium-dihidrogén-foszfát, dinátrium-foszfát-dodekahidrát, és tisztított víz.
Milyen a Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tiszta, színtelen, vizes oldat.
A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek műanyag 10 ml-es szórópalackban, permetpumpával ellátva, dobozban kerül forgalomba. A 10 ml oldatos orrspray 100 permetezésre elegendő.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!