NUROFEN RAPID FORTE 400 MG LÁGY KAPSZULA 20DB

A Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula felnőttek és 40 kg-os testtömeg felett (12 éves,és annál idősebb) serdülőkorúak esetében alkalmas:
- enyhe és közepesen erős fájdalmak, pl. fejfájás, menstruációs fájdalmak, fogfájás tüneti kezelésére,
- a meghűléses betegségek esetén láz és fájdalom csillapítására.

Szállítási módok

Fizetési módok

Egységár: 209,60 Ft/db
Elérhetőség: 12
Szállítási díj: 991 Ft
Kívánságlistára teszem
Gyártó: Reckitt Benckiser Kft.
Kiszerelés
20 DB
4.192 Ft (3.992 Ft + ÁFA)
NUROFEN RAPID FORTE 400 MG LÁGY KAPSZULA 20DB
4.192 Ft (3.992 Ft + ÁFA)

Leírás és Paraméterek

1. Milyen típusú gyógyszer a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az ibuprofén az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátló készítmények (NSAID-ok) csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek a szervezet fájdalomra, a duzzanatokra és lázra adott reakciójának megváltoztatásával biztosítanak enyhülést.
A Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula felnőttek és 40 kg-os testtömeg felett (12 éves,és annál idősebb) serdülőkorúak esetében alkalmas:
- enyhe és közepesen erős fájdalmak, pl. fejfájás, menstruációs fájdalmak, fogfájás tüneti kezelésére,
- a meghűléses betegségek esetén láz és fájdalom csillapítására.
2. Tudnivalók a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula szedése előtt

Ne szedje a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszulát
- ha allergiás (túlérzékeny) az ibuprofénre, a Ponceau 4R-re (E124) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha korábban acetilszalicilsav vagy más hasonló fájdalomcsillapító készítmények (nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek) szedése után légszomjtól, asztmától, orrfolyástól, duzzanatoktól, bőrkiütésektől szenvedett;
- ha gyomor- vagy nyombélfekélye vagy gyomorvérzése van (vagy előfordult már két vagy több esetben);
- ha kórelőzményében a nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek szedésekor gyomor-bélrendszeri vérzés vagy perforáció (a gyomor- vagy nyombélfal kilyukadása) szerepel;
- ha tisztázatlan vérképzési zavarai vannak;
- vérzésre való hajlam vagy véralvadási zavarok esetén;
- ha súlyos máj- vese- vagy szívelégtelensége van;
- a terhesség utolsó 3 hónapja alatt (lásd "Terhesség szoptatás és termékenység");
- ha súlyos kiszáradásban szenved (hányás, hasmenés vagy elégtelen folyadékbevitel miatt);
- ha agyvérzése vagy más aktív vérzése van.
Ne adja be a készítményt 40 kg testtömeg alatti serdülőnek, vagy 12 éves kor alatti gyermekeknek.
A Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha szisztémás lupusz eritematózusza /SLE/, vagy kevert kötőszöveti megbetegedése (egy immunbetegség, amely ízületi fájdalmat, bőrkiütést és lázat okoz) van.
- ha veleszületett vérképzési zavara (akut intermittáló porfíria), vagy véralvadási zavara van
- ha már volt, illetve jelenleg is van bélbetegsége (kolitisz ulceróza, Crohn-betegség)
- ha korábban bármikor magasvérnyomása és/vagy szívelégtelensége volt
- csökkent veseműködés esetén
- ha májműködési zavara van
- nagyobb műtétek után közvetlenül
- ha már volt, illetve jelenleg is van asztmás megbetegedése vagy allergiás betegsége, mivel légzési nehézségek léphetnek fel
- ha szénanáthától, orrpoliptól vagy krónikus elzáródásos légúti betegségektől szenved, mert fennáll az allergiás reakciók előfordulásának fokozott kockázata. Az allergiás reakciók asztmás rohamok (úgynevezett analgetikum asztma), Quincke ödéma vagy csalánkiütés formájában jelentkezhetnek.
- ha olyan gyógyszereket szed, melyek növelhetik a fekélyképződés és vérzés kockázatát, mint pl. az orális kortikoszteroidok, véralvadásgátlók (például warfarin), szelektív szerotonin visszavétel gátlók (depresszió kezelésére használt gyógyszerek) vagy vérlemezke összecsapódás-gátlók (acetilszalicilsav).
Egyéb figyelmezetetések
- Fejfájás esetén a fájdalomcsillapító gyógyszerek hosszantartó alkalmazása esetén a fájdalom fokozódhat. Ha ezt tapasztalja vagy gyanítja, akkor hagyja abba a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula szedését és forduljon kezelőorvosához.
- A Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszulához hasonló készítmények alkalmazása során kismértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy sztrók ("agyi érkatasztrófa") kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot, és láz esetén a 3 napos, fájdalomcsillapítás esetén a 4 napos kezelési időtartamot.
- Ha szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelést beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.
- Bárányhimlő (varicsella) alatt tanácsos mellőzni a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula szedését.
- A Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula tartós szedése esetén a máj- és vesefunkció, valamint a vérkép rendszeres ellenőrzésére van szükség.
- A készítmény együttes alkalmazása egyéb nem-szteroid gyulladásgátló készítményekkel, - beleértve a szelektív ciklooxigenáz-2 gátlókat is-, fokozza a mellékhatások előfordulásának kockázatát (lásd alább "Egyéb gyógyszerek és a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula" című résznél), ezért az együttes alkalmazás kerülendő.
- Több, különböző fajtájú fájdalomcsillapító gyógyszer rendszeres használata súlyos veseproblémákat okozhat, ezért kerülendő. Ennek kockázatát tovább fokozza a kiszáradás.
A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák.
Idős korban nagyobb a mellékhatásokhoz kapcsolódó problémák kialakulásának kockázata.

- A Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula szedése előtt konzultáljon a kezelőorvosával, ha a fent említett feltételek bármelyike Önre is érvényes.
Egyéb gyógyszerek és a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula
Mitől óvakodjon más gyógyszerek szedése esetén?
- Egyes véralvadásgátló gyógyszerek (vérrögképződés ellen) (például acetilszalicilsav, warfarin, tiklopidin), egyes magasvérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek (ACE-gátlók pl. kaptopril, béta-receptor blokkolók, angiotenzin-II antagonisták), és még egyéb gyógyszerek is befolyásolhatják az ibuprofén kezelést, illetve az ibuprofén is befolyásolhatja a fenti gyógyszerek hatását. Ezért mielőtt az ibuprofént más gyógyszer(ek) mellett kezdené szedni, mindenképp kérje ki orvos véleményét.

- Ne kezdje el szedni ezt a gyógyszerkészítményt, ha Ön napi 75 mg-nál nagyobb dózisban szed acetilszalicilsav tartalmú készítményt. Amennyiben Ön alacsony dózisú (napi 75 mg-nál kevesebb) acetilszalicilsav-kezelés alatt áll, kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula szedése előtt.
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- Különösen a következő gyógyszerek szedését fontos megemlíteni:


A Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
- A kapszulát vízzel nyelje le. Érzékeny gyomrú betegeknek ajánlott a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszulát étkezés közben bevenni.
- Ha a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula bevételével együtt alkoholt is fogyaszt, sokkal valószínűbbé válik a nemkívánatos mellékhatások előfordulása, különösen a gyomor-bélrendszert érintően.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség
- Tájékoztassa kezelőorvosát amennyiben a gyógyszer szedése alatt teherbe esett.
- A terhesség utolsó három hónapjában ne szedje a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszulát.
- A terhesség első 6 hónapjában kerülje ennek a gyógyszernek a szedését, hacsak az orvos másként nem rendelkezik.
Szoptatás
- Az ibuprofén és metabolitjai csak kis mennyiségben választódnak ki az anyatejbe. Az ajánlott dózisban és a lehető legrövidebb ideig történő alkalmazása esetén a szoptatás ideje alatt is szedhető.
Női termékenység
- A készítmény azon gyógyszerek csoportjába tartozik (nem-szteroid gyulladásgátlók), amelyek csökkenthetik a termékenységet. Ez a hatás visszafordítható (a termékenység az eredeti szintre áll vissza) a készítmény szedésének megszakítása esetén.
- Amennyiben teherbe kíván esni, kerülje a gyógyszer szedését!
- Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Az ajánlott adagban és rövid ideig alkalmazva ez a gyógyszer nem, vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
- Ha mellékhatásokat észlel, mint például fáradtság, álmosság, szédülés, látászavarok, ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket.
- Az alkoholfogyasztás fokozhatja ezeket a mellékhatásokat.
A Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszula szorbitot és Ponceau 4R vörös festéket (E124) tartalmaz
- Ez a gyógyszer szorbitot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- Ez a gyógyszer Ponceau 4R vörös festéket (E124) tartalmaz, amely allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell szedni a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszulát?

- Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek és 40 kg-os testtömeg (12 év) feletti serdülőkorúak:
- A kezdő dózis 1 kapszula (400 mg ibuprofén), vízzel bevéve.
- Szükség esetén 6 óránként további 1 kapszula (400 mg ibuprofén) bevehető, de a maximális adag nem haladhatja meg a 3 kapszulát (1200 mg ibuprofén) egyetlen 24 órás időszakban sem.
- A Nurofen Rapid Forte 400 mg lágykapszulát 40 kg testtömeg alatti serdülőkorúak vagy 12 éves életkor alatti gyermekek nem szedhetik.

Az alkalmazás módja
- Szájon át történő alkalmazásra.
- Ne rágja szét!
- Érzékeny gyomrú betegeknek ajánlott a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszulát étkezés közben bevenni.
- Amennyiben a készítményt röviddel étkezés után veszik be, a Nurofen hatásának kezdetét késleltetheti. Ebben az esetben ne vegyen be a javasoltnál több Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszulát, illetve ne vegyen be újabb kapszulát, amíg a megfelelő adagolási időköz le nem telt.
Az alkalmazás időtartama
- Kizárólag rövid távú alkalmazásra. A tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig kell alkalmazni.
- Amennyiben a Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszulát láz esetén 3 napnál, fájdalomcsillapítás céljából pedig 4 napnál tovább kell szedni, vagy ha a tünetek rosszabbodnak, konzultáljon kezelőorvosával.
- Kérjük, konzultáljon orvosával vagy gyógyszerészével, ha úgy érzi, hogy a gyógyszer túl erősen hat, vagy nem éri el a kívánt hatást.
Ha az előírtnál több Nurofen Rapid Forte 400 mg lágy kapszulát vett be
- Forduljon azonnal orvoshoz. A következő tünetek jelentkezhetnek: émelygés, hányás, gyomorfájás, hasmenés, fülcsengés, fejfájás, véres széklet, illetve vér a hányadékban (gyomor-bélrendszeri vérzés), szédülés, álmosság, zavartság, dezorientáció (tájékozódási zavar)
- Ritkábban: eszméletvesztés.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- A nemkívánatos hatások előfordulása minimálisra csökkenthető, ha a tünetek kezelésére a legkisebb hatásos dózist a lehető legrövidebb ideig alkalmazzák. Bár a mellékhatások nem gyakoriak, Ön is szenvedhet a nem-szteroid gyulladásgátlók valamelyik ismert mellékhatásától. Ilyen esetben, vagy ha aggályai lennének, függessze fel a gyógyszer szedését, és a lehető leghamarabb beszéljen kezelőorvosával.
- Ha idősek szedik ezt a gyógyszert, nagyobb a mellékhatásokhoz kapcsolódó problémák kialakulásának kockázata.
- A mellékhatások az alábbi gyakorisági kategóriák alapján kerültek felsorolásra:


HAGYJA ABBA a készítmény szedését, és azonnal forduljon orvoshoz segítségért, ha az alábbi tüneteket észleli:
belső vérzés jelei: erős hasi fájdalom, fekete, szurokfekete széklet, vérhányás vagy a hányásban sötét, kávézacc-szerű darabok
nagyon ritka, de súlyos túlérzékenységi reakciók jelei: asztma súlyosbodása, megmagyarázhatatlan zihálás vagy kapkodó légzés, az arc-, a nyelv- vagy a torok vizenyős duzzanata, légszomj, szapora szívverés, a vérnyomás hirtelen csökkenése, ami sokkos állapothoz vezet. Ezek a tünetek már a készítmény első alkalmazásakor is előfordulhatnak.
súlyos bőrreakciók, mint pl. az egész testet borító bőrkiütések, hámlás, hólyagképződés, a bőr pikkelyesedése.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő mellékhatások közül bármelyiket észleli, a mellékhatások rosszabbodnak, vagy bármilyen fel nem sorolt mellékhatást észlel.

Gyakori:
- gyomor-bélrendszeri panaszok, mint pl. gyomorégés, hasi fájdalom, emésztési zavarok, hányás, puffadás (szélszorulás), hasmenés, székrekedés, és csekély gyomor-bélrendszeri vérvesztések, amelyek kivételes esetekben vérszegénységet is okozhatnak.

Nem gyakori:
- gyomor- és vékonybélfekély, ami vérzéssel és perforációval társulhat, a szájnyálkahártya fekélyes gyulladása, gyomorhurut, valamint a vastagbél-gyulladás, illetve Crohn-betegség súlyosbodása
- központi idegrendszeri tünetek, mint fejfájás, szédülés, álmatlanság, nyugtalanság, ingerlékenység vagy fáradtságérzés
- látászavarok
- túlérzékenységi reakciók, mint bőrkiütés és viszketés, valamint asztmás rohamok. Ilyen esetekben a gyógyszer szedését azonnal abba kell hagyni és tájékoztatni kell a kezelőorvost.
Ritka
- fülcsengés
- vesekárosodás és a vérben magasabb húgysav-koncentráció
Hatóanyag ibuprofén

NAPFÉNYVITAMIN SPORT & ARTPROTECT ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KAPSZULA 30X

5.089 Ft
Kívánságlistára teszem

ALGOFLEX IZOM+IZÜLET 300MG RETARD KEMÉNY KAPSZULA 30X

4.251 Ft
Kívánságlistára teszem

CATAFLAM DOLO RAPID 25MG LÁGY KAPSZULA 20X

4.405 Ft
Kívánságlistára teszem

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!