A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

NÁTHÁRA ANTIBIOTIKUM?! NEM!

NÁTHÁRA ANTIBIOTIKUM?! NEM!

Az ősz beköszöntével egyre gyakoribbak a megfázásos tünetekkel járó megbetegedések.  A hűvösebb idő több okból is kedvez a különféle felsőlégúti fertőzéseknek. Ilyenkor az immunrendszerünk is jobban gyengül, több időt töltünk zárt térben összezsúfolódva. Hideg levegőn az orrnyálkahártya véráramlása is lassul, ami kifejezetten kedvez a vírusok szaporodásának. Emellett a meghűlést okozó vírusok némelyike szezonális jellegű, előfordulásuk gyakoribb hideg vagy nedves időjárási körülmények között.

A mielőbbi gyógyulás elérése érdekében néhányan abba a hibába esnek, hogy a szekrényben lévő, előző betegségekből esetlegesen megmaradt antibiotikumokkal kezeljék betegségüket.

Az öngyógyítás ilyen módja több szempontból is veszélyes lehet. Ha nem az orvos által előírt mennyiségben és nem a megfelelő ideig szedjük a különféle pirulákat, annak bizony súlyos mellékhatások megjelenése is lehet a következménye. Ráadásul minden antibiotikum más megbetegedésre szolgál, tehát egy korábbról megmaradt gyógyszer általában nem megfelelő a mostani tünetegyüttes orvoslására.

A leggyakoribb téves hiedelem, hogy a vírusos megbetegedésre antibiotikum a megoldás. Ebben az esetben azonban az antibiotikum teljesen hatástalan.

Az antibiotikum olyan gyógyszer, mely a szervezetben megjelenő és megtelepedő baktériumok ellen veszi fel a harcot, és az azok által okozott fertőzéseket kezeli. Ám a megfázásos tünetek gyógyítására, melyet nem baktériumok, hanem vírusok okoznak – nem alkalmas – felesleges és káros is ilyenkor alkalmaznunk!

Orvosi szakvélemények alapján antibiotikum alkalmazása például a melléküregek gyulladásában, a mandulagyulladásban, vagy például a középfülgyulladásnál lehet eredményes. A tavaszi időszakokban is gyakran megjelenő, vírusos eredetű felső légúti megbetegedések kezelésében azonban az antibiotikumos kezelés értelmetlen és hatástalan, amellett pedig veszélyes is.

Milyen veszélyekkel járhat az antibiotikum felelőtlen alkalmazása?

Nem ritka, hogy valaki a vírusbetegség elkerülésére kezd el szedni antibiotikumot, illetve azzal a céllal, hogy a már meglévő tünetek súlyosbodását elkerülje. Nagyon helytelenül. A vírusos eredetű fertőzésekkor, ha helytelenül alkalmazzuk az antibiotikumokat, akkor a szervezetben jelen lévő igen hasznos baktériumok elhalhatnak, s helyüket olyan baktériumok foglalhatják el, melyek ellenállnak az antibiotikumoknak és igen veszélyesek is lehetnek! Mivel ezek rezisztens baktériumok, ezért az antibiotikum hatására még elő is segítik az influenza szövődményeinek az előfordulását. A baktériumok számos fajtája okozhat betegséget, tehát a terápiát ezek ismeretében kell kiválasztani, figyelembe véve a betegség súlyosságát, a góc helyét, tehát magát az alapbetegséget. E mellett kiemelten fontos a beteg életkora, a vese-funkció, a máj működése, a beteg testsúlya is.

Öngyógyítással kísérletezni, antibiotikumot orvosi utasítás nélkül szedni életveszélyes következményekkel járhat.

Ha mégis szükséges az antibiotikum kúra, és az előírtnál rövidebb ideig alkalmazza valaki az antibiotikumot – mert jobban érzi magát már egy-két nap után – azzal sajnos szintén nem tesz jót. Ilyenkor a kórokozók egy része nem pusztul el, hanem újra elkezd szaporodni. A kezelés utolsó szakaszában halnak csak el a legellenállóbb törzsek, melyek egészen a kúra végéig képesek kitartani. Tehát, ha idejekorán függesztjük fel a kezelést, akkor pontosan ezeknek a baktériumoknak az elpusztítását akadályozzuk meg. A baktériumok megtanulnak ráadásul “alkalmazkodni”, így egy idő után hatástalan lesz ellenük a korábban hatásos gyógymód.

Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy antibiotikumot kizárólag orvosi utasításra, a megfelelő ideig és a megfelelő mennyiségben szabad alkalmazni.

Ha orvos utasítására szedünk antibiotikumot, akkor számolnunk kell azzal, hogy a bélben lévő mikroflórák, melyek igen jótékonyak, és immunrendszerünk kifogástalan működéséhez nélkülözhetetlenek, sajnos károsodhatnak. Ezért a kúra ideje alatt és néhány napig a kezelés után is probiotikum szedésére lehet szükség. Ezzel lehetőségünk van arra, hogy a hasmenést, bélgyulladást, hasfájást, puffadást megelőzzük, illetve kezeljük, valamint az egészséges bélflóránkat támogassuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: megfázás