MEZYM FORTE 10000 E GYOMORNEDV ELLENÁLLÓ FILMTABLETTA 20X

Orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszer (VN).
A Mezym forte 10 000 a szervezet emésztési és tápanyagfelszívódási folyamatainak támogatására szolgál hasnyálmiriggyel kapcsolatos probléma esetén. Amennyiben hasnyálmirigye nem termel elegendő emésztőenzimet, akkor emésztési zavar jelentkezhet.
A Mezym forte 10 000 a hiányzó enzimek pótlására és az emésztés helyreállítására szolgál.

Szállítási módok

Fizetési módok

Egységár: 133,05 Ft/db
Elérhetőség: 2
Szállítási díj: 991 Ft
Kívánságlistára teszem
Gyártó: Berlin-Chemie/A. Menarini Kft.
Kiszerelés
10 DB
2.661 Ft (2.534 Ft + ÁFA)
MEZYM FORTE 10000 E GYOMORNEDV ELLENÁLLÓ FILMTABLETTA  20X
2.661 Ft (2.534 Ft + ÁFA)

Leírás és Paraméterek

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Mezym forte 10 000 és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Mezym forte 10 000?
A Mezym forte 10 000 a szervezet emésztési és tápanyagfelszívódási folyamatainak támogatására szolgál hasnyálmiriggyel kapcsolatos probléma esetén.
A hasnyálmirigy (pankreász) normál körülmények között enzimeket termel, amelyek a zsír, a cukor és a fehérjék lebontásában fontosak.
Amennyiben hasnyálmirigye nem termel elegendő emésztőenzimet, akkor emésztési zavar jelentkezhet (ezt az állapotot "exokrin hasnyálmirigy elégtelenség"-nek hívják).
A Mezym forte 10 000 a hiányzó enzimek pótlására és az emésztés helyreállítására szolgál.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Mezym forte 10 000?

A Mezym forte 10 000 az emésztőenzimek pótlására használható emésztési zavar esetén (maldigeszció), amikor a hasnyálmirigy nem működik megfelelően, vagy egyáltalán nem működik (exokrin hasnyálmirigy elégtelenség).
2. Tudnivalók a Mezym forte 10 000 szedése előtt
Ne szedje a Mezym forte 10 000-et

- ha Ön allergiás a pankreász-porra, a sertéshúsra, az azorubin (E 122) színezőanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha heveny hasnyálmirigy gyulladása (akut pankreatitisze) van,
- tartósan fennálló (krónikus) hasnyálmirigy gyulladása van, amely belobbant.
- Ugyanakkor, amennyiben heveny vagy fellángoló krónikus hasnyálmirigy gyulladásának tünetei javulnak, orvosa időnként felírhatja Önnek a Mezym forte 10 000-et.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Mezym forte 10 000 alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Amennyiben Önnek cisztás fibrózisa van, orvosa figyelmeztetheti, hogy figyeljen minden olyan tünetre, amely bélelzáródás következtében alakulhat ki (bélszűkület). Amennyiben ezek bármelyikét észlelné, hagyja abba a Mezym forte 10 000 alkalmazását, és azonnal keresse fel kezelőorvosát.
- Kerülje a Mezym forte 10 000 szétrágását, mivel a filmtabletta aktív enzimeket tartalmaz, melyek a szájnyálkahártya károsodását (fekélyesedés) okozhatják. Ezért figyeljen oda, hogy a Mezym forte 10 000-et egészben nyelje le.
- Egyéb gyógyszerek és a Mezym forte 10 000
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

- Csökkenhet a folsav tartalmú táplálékkiegészítőkből a folsav (egy alapvető vitamin) felvétele a vérbe pankreász-por (a Mezym forte 10 000 hatóanyaga) szedése mellett. Ezért orvosa további folsav adagolását írhatja elő.
- Az akarbóz és miglitol hatóanyagot tartalmazó vércukorszint csökkentő szerek (szájon át szedhető antidiabetikumok) hatékonysága csökkenhet Mezym forte 10 000 egyidejű alkalmazása esetén.

- A Mezym forte 10 000 egyidejű bevétele étellel és itallal
- Csökkenhet a táplálékból a folsav (egy alapvető vitamin) felvétele a vérbe pankreász-por (a Mezym forte 10 000 hatóanyaga) szedése mellett. Ezért orvosa további folsav adagolását írhatja elő.
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A Mezym forte 10 000 terhes nőknél történő alkalmazására vonatkozóan nincs megfelelő adat. Az állatkísérletekből származó adatok nem kielégítőek a terhesség, az embrionális és/vagy magzati fejlődés, valamint a szülés, vagy a születés utáni fejlődés tekintetében. Emberben a lehetséges kockázat nem ismert.
- A Mezym forte 10 000-et ezért a terhesség és szoptatás ideje alatt csak akkor szabad alkalmazni, ha a kezelőorvos mérlegelése alapján erre egyértelműen szükség van.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Mezym forte 10 000 nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

- A Mezym forte 10 000 laktózt és azorubint tartalmaz
- Ez a gyógyszer tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- A készítmény azorubin (E 122) színezőanyagot is tartalmaz, mely allergiás reakciót okozhat.

- Hogyan kell alkalmazni a Mezym forte 10 000-et?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Adagolás
- A készítmény ajánlott adagja: 2 - 4 Mezym forte 10 000 filmtabletta étkezésenként (amely 20 000 - 40 000 Ph. Eur. egység lipáznak felel meg étkezésenként).
- A szükséges adag ennél magasabb is lehet, mivel az adagolást a meglévő emésztési zavarok súlyossága határozza meg (exokrin hasnyálmirigy elégtelenség). Orvosa emelheti az adagot annak érdekében, hogy az enyhítse az Ön tüneteit (pl. normalizálja a széklet gyakoriságát és állagát, vagy enyhítse a hasi fájdalmat) és fenntartsa a normális testtömeget.
- A maximális napi adag meghatározása a testtömegen alapul. A napi lipáz adag testtömeg-kilogrammonként nem haladhatja meg a 15 000-20 000 Ph. Eur. egységet. Különösen cisztás fibrózisban szenvedő betegeknél fontos, hogy az étel mennyiségét és összetételét figyelembe véve a dózis ne haladja meg a megfelelő zsírfelszívódáshoz szükséges enzimadagot.
- Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
- Gyermekek esetében az adagolást a kezelőorvos határozza meg.
- Az alkalmazás módja
- A Mezym forte 10 000-et egészben, bőséges folyadékkal, étkezés közben kell bevenni (lásd a 2. pontot "Figyelmeztetések és óvintézkedések").
- Ügyeljen arra, hogy filmtablettákat egészben nyelje le, mivel a filmtabletta szétrágása csökkenheti a Mezym forte 10 000 hatásosságát, és a filmtablettából a szájüregben felszabaduló enzimek károsíthatják a száj nyálkahártyáját. A bevételt követően sok folyadékot (vizet vagy gyümölcslevet) igyon.
- A kezelés időtartama
- Nincs korlátozva a kezelés időtartama. A Mezym forte 10 000 alkalmazásának időtartama a betegség lefolyásától függ, és kezelőorvosának kell meghatároznia.
- Keresse fel orvosát amennyiben tünetei 7 -14 nap elteltével sem javulnak vagy ha súlyosbodnak.
- Kérjük, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, ha úgy találja, hogy a Mezym forte 10 000 hatása túl erős vagy túl gyenge.
- Ha az előírtnál több Mezym forte 10 000-et vett be
- Igyon ezt követően nagy mennyiségű vizet, majd forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez. Rendkívül magas pankreász-por adagok alkalmazása kapcsán, különösen cisztás fibrózisban szenvedő betegek esetében, emelkedhet a vér és a vizelet húgysav szintje (hiperurikémia, illetve hiperurikozuria alakulhat ki).

- Ha elfelejtette bevenni a Mezym forte 10 000-et
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, de folytassa az előírt kezelést.
- Ha idő előtt abbahagyja a Mezym forte 10 000 szedését
- Amennyiben idő előtt abbahagyja vagy megszakítja a Mezym forte 10 000 szedését, a "rossz emésztés"-hez kapcsolódó panaszai ismét előjöhetnek.

- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Lehetséges mellékhatások
- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Amennyiben a következő mellékhatások bármelyike jelentkezne, hagyja abba a Mezym forte 10 000 alkalmazását, és mielőbb keresse fel kezelőorvosát. Orvosa fog dönteni arról, hogy Ön folytathatja-e a gyógyszer szedését.
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- Leírták az alsó bélszakasz szűkületét egy-egy cisztás fibrózisban szenvedő betegen nagy dózisú pankreász-por (a Mezym forte 10 000 hatóanyaga) szedése után. Ez a szűkület esetlegesen bélelzáródáshoz vezethet (lásd a 2. pontot: "Figyelmeztetések és óvintézkedések").
- Allergiás reakciók az emésztőrendszerben. Amennyiben szokatlan hasi diszkomfort tünetek jelentkeznek, illetve a hasi panaszok megváltoznak, elővigyázatosságból megfelelő vizsgálattal ki kell zárni a bélkárosodás lehetőségét. Különösen abban az esetben, ha a napi lipázbevitel meghaladja a 10 000 egységet testtömeg-kilogrammonként.
- Azonnal fellépő túlérzékenységi reakciókat - így bőrkiütést, csalánkiütést, tüsszentést, könnyfolyást, hörgőgörcsöt, légzési nehézséget - írtak le pankreász-por szedése után.

- Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Az azorubin (E122) színezőanyag allergiás reakciókat okozhat. Ne szedje a Mezym forte 10 000-et, ha Ön allergiás az azorubinra.
- Egyéb mellékhatások:
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek)
- Hasmenés, gyomor panaszok, hasi fájdalom, hányinger, hányás előfordulását írták le a pankreász por szedése után.

- Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Cisztás fibrózisban szenvedő betegek esetében, különösen a pankreász-por magas adagjainak alkalmazása esetén fokozottan ürülhet húgysav a vizelettel. Amennyiben Ön cisztás fibrózisban szenved, orvosa ellenőrizni fogja a vizelettel történő húgysav ürítést a húgysavkövek képződésének megelőzése céljából.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
- A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

- Hogyan kell a Mezym forte 10 000-et-et tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik
- Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz a Mezym forte 10 000
- A készítmény hatóanyaga:
Gyomornedv-ellenálló filmtablettánként:
125 mg sertés eredetű pankreász-por, mely megfelel az alábbi enzimaktivitásoknak:
Lipáz aktivitása 10 000 Ph.Eur.egység filmtablettánként
Amiláz aktivitása legalább 7 500 Ph.Eur. egység filmtablettánként
Proteáz aktivitása legalább 375 Ph.Eur. egység filmtablettánként
- Segédanyagok:
Töltet:
Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, vízmentes szilícium-dioxid, kroszpovidon, magnézium-sztearát (növényi)
Bevonat:
hipromellóz, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1 diszperzió) 30%-os; trietil-citrát, talkum, szimetikon emulzió, mely szimetikonból, metilcellulózból, szorbinsavból (Ph. Eur.) áll; víz, makrogol 6000, karmellóz-nátrium, poliszorbát 80 (növényi); azorubin (E 122); titán-dioxid (E 171); nátrium-hidroxid.
Milyen a Mezym forte 10 000 külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Mezym forte 10 000 rózsaszín, csaknem lapos felületű, metszett élű, gyomornedv-ellenálló bevonatú tabletta (átmérője kb. 10,3 mm, magassága kb. 4,0 mm).
6, 10, 20,50, illetve 100 db filmtabletta PA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

DIPANKRIN OPTIMUM 120 MG GYOMORNEDV ELLENÁLÓ FILMTABLETTA 30X

2.224 Ft
Kívánságlistára teszem

BIOGAIA JUNIOR + D3-VITAMIN ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐ RÁGÓTABLETTA 10X

3.214 Ft
Kívánságlistára teszem

NAPFÉNYVITAMIN SUNFIBER PREBIOTIKUS ROST KAPSZULA 60X

3.966 Ft
Kívánságlistára teszem

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!