ÍGY ÓVD SZEMED EGÉSZSÉGÉT!

A számítógépek világában a szemfáradtság és szemfájdalom szinte mindennapos tünet. Sokat tehetünk szemünk egészségéért, ha monitor előtt dolgozva védőszemüveget használunk, de a szemtorna, szemvédő vitaminok és az oldatos szemcseppek is enyhülést hozhatnak. Korunk előrehaladtával a látás romlása természetes folyamat, azonban megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal lassítható. Nézzük, melyek ezek!
Mi okozza a szemfáradtságot?
A szemfáradtságot leggyakrabban a hosszú időn át tartó számítógépezés okozza, ami alatt folyamatosan egy pontra fókuszálunk, elfelejtünk pislogni, ettől szemünk elfárad. Ezen kívül hatással lehet szemünk állapotára a nem megfelelő megvilágítás, illetve a száraz levegő is (pl. légkondicionáló vagy fűtés miatt). A szemfáradtságot gyakran kíséri száraz, égő érzés és a szem kipirosodása, amitől akár fejfájás is kialakulhat.
Szemtorna gyakorlatok – akár az irodában is!
Ha számítógépes munkát végzel, tarts legalább 5-10 perces szünetet 1-2 óránként! Ezalatt végezhetsz akár szemtornát is. A szemtorna pihenteti és frissíti a szemet, és további előnye, hogy bármikor végezheted, ráadásul segíti a koncentrációt, erősíti a szem izmait.
Néhány gyakorlat:
Hunyd be a szemed, és takard el kb. 1-2 percig a tenyereddel, úgy, hogy teljesen sötét legyen!
Tartsd egyenesen a fejed, majd nézz egymás után négy irányba: fel, le, balra és jobbra!
Fókuszálj egy közeli majd egy távoli pontra egymás után, többször megismételve a gyakorlatot!
Szemvédő vitaminok – természetesen
Látásunk az évek során fokozatosan romlani kezd, azonban sokat tehetünk a folyamat lassításáért, ha gondoskodunk a megfelelő vitaminokról és ásványi anyagokról.
Az A-vitamin az egyik legfontosabb vitamin szemünk egészségét tekintve, hiszen a szem megfelelő működéséért felel, hiánya esetén könnyen romolhat a látásunk. A-vitaminban gazdag ételek: tej, tojás, máj és sárgarépa.
Az E-vitamin a szemfenék egészségének megőrzésében játszik szerepet. Emellett csökkenti az időskori makula degenerációs tünetek kialakulásának esélyét. E-vitaminban gazdag ételek: mandula, napraforgó mag, mogyoró.
A C-vitamin az egész szervezet számára nélkülözhetetlen vitamin, amivel csökkenthető a hályogok és a makula degeneráció kialakulásának esélye. C-vitaminban gazdag ételek: kivi, brokkoli, gránátalma, citrusfélék, paprika.
A cink elősegíti az A-vitamin felszívódását, így a szem egészségét javítja, valamint jó hatással van a makula degeneráció kezelésére is. Cinktartalmú ételek: marhahús, rákfélék.
Az Omega-3 zsírsav fontos élettani hatással rendelkezik, valamint szemszárazság ellen is jó hatással van. Omega-3 zsírsav tartalmú ételek: tengeri halak (pl. makréla, lazac, hering), busa, mandula, dió.
Szemvédő vitaminok
A szemvédő készítmények olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó táplálék kiegészítők, amelyek összetételét speciálisan arra fejlesztették ki, hogy a szem természetes védelmi mechanizmusát támogassák.
Ezek az összetevők például a dokozahexaénsav (DHA) és a cink a normál látás fenntartásához, a C- és E-vitamin, valamint a réz és a cink a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez járul hozzá.
A lutein és zeaxantin tartalmú látásjavító készítmények az időskori látásromlás, valamint a szem fokozott igénybevételéhez társítható szemkárosodás megelőzésére alkalmazhatók. A hatóanyagok antioxidáns védelmet biztosítanak a szemet érő oxidatív károsító hatásokkal (pl. UV sugárzás) szemben. A lutein és a zeaxantin védi a retinát, a szemlencséket és a sárgafoltot (az éles látás helye a szemben) a szabadgyökök károsító hatásával szemben, hozzájárul a látás élességének javulásához.
Oldatos szemcseppek
Az oldatos szemcseppek a szem fáradtságának és száraz érzetének enyhítésére ajánlottak. Csökkentik a viszkető érzést és a szem pirosságát, enyhíti az égő tüneteket és az idegentest-érzést.