A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

HOGYAN VÉDJÜK A BŐRÜNKET A BŐRKIÜTÉSEKKEL ÉS SÉRÜLÉSEKKEL SZEMBEN? TIPPEK ÉS TRÜKKÖK!

HOGYAN VÉDJÜK A BŐRÜNKET A BŐRKIÜTÉSEKKEL ÉS SÉRÜLÉSEKKEL SZEMBEN? TIPPEK ÉS TRÜKKÖK!

A jó idő beköszöntével többet tartózkodunk a szabadban, kertészkedünk és kirándulunk, így természetes, hogy a bőr is nagyobb igénybevételnek van kitéve. Mivel a bőr a test „védelmi vonala”, különösen fontos az egészségére vigyáznunk!

A bőr a legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk, ami három rétegből áll: bőralja (subcutis), irha és hámréteg (epidermis). Az epidermis két fő sejttípust tartalmaz:

  • keratinocytákat, amelyek a szarutermelő sejtek, és

  • melanocytákat, amelyek a melanin nevű anyagot termelik.

A melaninnak kiemelkedő szerepe van a fényvédelem kialakításában, kiszűri a bőrt érő UV sugarak egy részét.

Bármilyen elővigyázatosak vagyunk, kisebb sérülések, csípések, kiütések és fertőzések így is utolérhetnek minket. Ha a bőr felszíne sérül, először mindig keressük meg a kiváltó okot, és utána kezdjük a tüneteket kezelni! 

Viszketés

A viszketés nagyon gyakori tünet nyáron, amit általában rovarcsípés vagy allergia okoz. A bőrön megjelenhetnek vörös kiütések, foltok, égő érzés és bőrpír.

Rovarcsípésre használhatunk antihisztamin tartalmú gélt, amely bőrkiütések, csalánkiütés, rovarcsípés, napégés és felületes égési sérülés miatt kialakuló viszketés enyhítésére alkalmazható. A gél a bőrbe történő felszívódását követően gyorsan, akár néhány perc alatt csillapítja a viszketést és a bőrirritációt.

Szintén használhatunk hűsítő gélt vagy krémet, amely hűsíti és hidratálja a bőrt, csökkenti a viszketést, megnyugtatja a bőrt, és az egész család használhatja.

Napgomba

A napgomba kevésbé ismert fertőzés, annak ellenére, hogy gyakran jelentkezhet. A bőrbetegséget a Malassezia furfur nevű gombafaj okozza. A bőrbetegség megjelenése igen változatos, ugyanis télen, amikor a bőr fehér, a gombával fertőzött bőrfelszín barna foltokban jelentkezik. Nyáron, ha a bőr lebarnul, a bőrelváltozás fehér színű lesz.

A napgomba legtöbbször fiatal felnőttkorban jelentkezik a fejbőrön, a háton, a vállon és a mellkason. A kialakulásában szerepet játszhat a meleg, a párás környezet, a zsíros bőr, az immunrendszer gyengesége és a hormonális eltérések.

A kiütés kezelését gombaellenes hatóanyaggal (oldatos spray, krém) végezhetjük. Szükség lesz a fejbőr gombaellenes, samponos kezelésére is.

Sérülések

Az utazás során ért sérülések ellátásánál kövessük a sebkezelés három fontos lépését:

  1. tisztítás és fertőtlenítés,

  2. vérzéscsillapítás, és

  3. a seb befedése, kötözése.

A seb fertőtlenítése azért nagyon fontos, mert a sérülés hatására a kórokozóknak szabad a bejutás a bőr mélyebb rétegei felé, ahol fertőzéseket okozhatnak.

A sérült felületet mossuk le izotóniás sóoldattal vagy csapvízzel. Ügyeljünk rá, hogy minden szennyeződést és kavicsot/szilánkot távolítsunk el! A fertőtlenítéshez használjunk speciális fertőtlenítő oldatot vagy sprayt, amit közvetlenül nyílt seben és a seb környékén is alkalmazhatunk.

Kisebb sérülés és horzsolás esetén a vérzés valószínűleg magától el fog állni. Ha ez mégsem történik meg, akkor helyezzünk steril gézlapot a sebre, és rögzítsük ragtapasszal vagy sebkötöző pólyával.

Gyakori tévhit, hogy szabad levegőn történő szárítás jót tesz a seb gyógyulásának, de ennek épp az ellenkezője igaz. A kötszerrel fedett sebek gyorsabban gyógyulnak és a fertőzés valószínűsége is kisebb.

A seb gyógyulását elősegíthetjük sebkezelő gélekkel. Ezek a készítmények gyorsítják a sebgyógyulást, védik a sebet a kiszáradástól, a hegképződést csökkentik.

Allergia

Tünetei közé tartozik az orrfolyás, a viszkető, könnyező szem és a tüsszögés. Az allergia kezelésének legjobb módja a kiváltó tényezők kizárása életünkből. Ez azonban sokszor lehetetlen, ilyenkor jöhetnek szóba a tüneteket elviselhetővé tevő gyógyszerek, mint például: