A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG - MIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA?

GLUTÉNÉRZÉKENYSÉG - MIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA?

A lisztérzékenység vagy gluténérzékenység - orvosi nevén cöliákia - a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. Az erre érzékeny embereknél kialakuló „allergia” – amennyiben nem ismerik fel időben – akár súlyosabb felszívódási zavarokat is okozhat, aminek egyenes következménye a tápanyaghiány. 

A betegség jelei

Mivel a gliadint, a beteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni, vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, ami a szervezetben autoimmun folyamatot indít el. A vékonybél nyálkahártyájának sorvadása jöhet létre, ha nem vesszük komolyan a betegséget. Az elfogyasztott élelmiszerekkel a tápanyagok jelentős része a vékonybélben található bolyhokon keresztül szívódik fel. Amennyiben viszont a tápanyagok nem tudnak optimális módon felszívódni, akkor – értelemszerűen – nem tudnak hasznosulni sem a szervezetben. Ebből adódóan a gluténérzékenység tünetei nagyon is tipikusak:

  • fogyás
  • hasmenés
  • puffadás
  • szélgörcsök

Ezen kívül is előfordulnak kellemetlenségek, ami még reflux kialakulása is lehet, illetve székrekedés, hányinger, hányás, hasfájás. Nem mindig intenzívek, vagy nagyon erősek ezek a tünetek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének veszélyesek.

További jelenségek is felhívhatják a figyelmet a betegségre, melyek megjelenhetnek akár a bőrön előforduló, viszkető kiütések, a térd, könyök, váll, vagy fejbőr területén érzékelhető, viszkető és hámló kiütések formájában. A hölgyeknél megjelenő menstruációs zavarok is okot adhatnak a betegség jelenlétének gyanújára, illetve a bármelyik nemnél előforduló súlyproblémák, a krónikus fáradtság, vagy a gyakori fejfájás.

Természetesen nem minden esetben gluténérzékenységről van szó, ha a fent említett tünetek valamelyikét tapasztaljuk, ezek a jelek utalhatnak más betegségre is. Annak eldöntésére, hogy mivel állunk szemben, feltétlenül orvosi kivizsgálásra van szükség.

A betegség igazolása

Cöliákia gyanúja esetén vérvizsgálatot végeznek. A vérből a gluténérzékenységre jellemző antitestek mutathatók ki, így a laborvizsgálat igazolhatja a betegséget. Jelenleg az immunglobulin A (IgA) és a szöveti transzglutamináz elleni antitest (IgG) kimutatása elfogadott, ez utóbbi érzékenysége és specifitása is 99% fölötti.

Amennyiben a gluténérzékenységet a laboreredmény igazolja, javasolt a vékonybél nyálkahártyájának biopsziás mintavétele és szövettani vizsgálata.

Létezik olyan gluténérzékenység is, amely a cöliákiától eltérő. Ez a nem-cöliákiás glutén szenzitás (NCGS). Ebben az esetben nincsenek igazolt adatok arra vonatkozóan, hogy mi váltja ki. A diagnózis igazolásában is fő eszköz a kizárásos diéta, mivel ilyenkor a vérteszt és a bélbiopszia is negatív, nincs olyan laboratóriumi vizsgálat, amely egyértelműen igazolná a betegség fennállását. 

Diéta

Ha a betegség beigazolódik, akkor – bár nem gyógyítható - a táplálkozási szokások megváltoztatásával jól karban tartható. Olyan ételek fogyaszthatóak kizárólag, melyek nem tartalmaznak glutént, így a szervezet „önpusztító” folyamata megszűnik, s diéta betartásával képes lesz teljesen regenerálódni.

Fontos tudni, hogy a gluténmentes diéta egy egész életre szóló „diétát” jelent, nem szabad még kis mennyiségben sem magunkhoz vennünk olyan táplálékot, melyben ez az alkotó megtalálható.

Teljes életet élhetünk ezzel a diétával is, mindössze tudatosan oda kell figyelnünk táplálkozási szokásainkra, míg végül azok rutinná válnak, s idővel észre sem vesszük már a megkötéseket, életünk részévé válnak. Szerencsére ebben nagy segítségünkre vannak azok a táplálékok, melyek gluténmentesek, s melyek már szinte minden nagyáruház, illetve speciális boltok, patikák, fitotékák polcain nagy választékban megtalálhatóak.

A gluténmentes diéták, vagy étrendek internetes felületeken is elérhetőek, és akár a szakboltokban, akár a fitotékákban készséggel segítenek nekünk a megfelelő élelmiszerek kiválasztásában. Az alapanyagokat illetően az árusító helyeken felhasználási tanácsokkal is szolgálnak nekünk, vegyük igénybe bátran a segítséget!

Van tehát megoldás, lehetőség van a testben történő elváltozások regenerálására úgy, hogy teljes életet élhessünk, elfogadva gluténérzékenységünket.