Napvédelem

Kémiai és fizikai UV szűrők

A fizikai szűrők olyan szerves anyagok, amelyek visszatükrözik vagy szétszórják az UV sugarakat, és nem engedik, hogy behatoljanak a bőrbe. Ezek általában ásványi pigmentek, mint például a titánium dioxid.  A kémiai szűrők szerves vegyületek, amelyek elnyelik az UV sugarakat. Hatékony UV sugárzás elleni védelemre tehetünk szert az UVA és UVB szűrők kombinációjából, amelyet antioxidánsok egészítenek ki a szabadgyökök kialakulásának csökkentése érdekében.
A nap elleni védőfaktor (FF) elnevezés az UV sugárzás elleni védőhatásra utal. Azt jelzi, mennyivel hosszabb ideig maradhatunk a napon a védelemmel ellátott bőrrel a védelem nélküli bőrhöz képest, leégés nélkül.

Az érzékeny bőr fényvédelme
Ha bőre világos vagy száraz, valószínűleg érzékenyebb is a napra. A száraz bőr lipideket és nedvességet veszít a faggyúmirigyek csökkent tevékenysége miatt. A nap csak tovább ront a helyzeten. Ha bőre érzékeny és száraz vagy olyan bőrbetegségben szenved, mint az ekcéma vagy a psoriasis, használjon speciális fényvédőt.

Aknés bőr fényvédelme
A fényvédő termék használata ronthat az aknék állapotán is, mivel eltömíti a pórusokat. A napsugárzásból származó kék fény javíthat az aknékon, de ez nem jelenti azt, hogy a fényvédőt elhagyhatjuk. Választhatunk a pórusokat nem eltömítő termékeket, amelyeket aknéra hajlamos bőrre fejlesztettek ki. 

Gyermekek fényvédelme
A gyermekek érzékenyebbek a napra, mint a felnőttek. A szaruréteg védelmi funkciója még gyenge. A faggyútermelés nagyon alacsony marad a pubertás korig, így a hidrolipid filmréteg is kevésbé fejlett. A gyermekek sokat játszanak a szabad levegőn, aminek következtében háromszor annyi sugárzásnak vannak kitéve, mint a felnőttek. A napnak való kitettségünk 50-80%-ára 18 éves korunk előtt kerül sor. A gyermekek esetében használjunk nekik készült terméket. A legkisebbek esetében a védelemnek mikropigmentekből kell állnia. Ezek nem szívódnak fel a bőrbe, így nem okoznak fény- vagy kontaktallergiát. 
Érdemes vízálló fényvédőt használni, mivel az UV sugárzás áthatol a vízen is. A különösen vízálló készítmények órákon át megtartják vízállóságukat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kell őket újból alkalmazni: törölközéskor ugyanis a fényvédő 80%-át is eltávolíthatjuk.