Epe, máj, gyomor, bélrendszer

A hasi fájdalom, diszkomfort, puffadás, görcs mindenki számára ismert tünetek. Nagyobb mennyiségű, nehezebben emészthető táplálék elfogyasztása után előfordulásuk nem feltétlenül kóros.
A hasi diszkomfort hátterében számos eltérés állhat, úgy mint pl.: gyomorsav túltengés, enzimhiány vagy fokozott gázképződés. Sokszor a különböző kóros állapotok elkülönítése igen nehéz, főleg laikus számára, hiszen a tünetek között számos átfedés fordulhat elő.
A hasi diszkomfort érzést többek között okozhatja enzimhiányos állapot, amikor a hasnyálmirigy valamilyen oknál fogva nem képes az ételek megemésztéséhez elégséges mennyiségű vagy minőségű hasnyálat termelni. Az enzimhiányos állapot diagnosztizálásban a panaszok jellemzően étkezést követően jelentkeznek, főleg nagyobb mennyiségű és zsíros illetve szokatlan ételek elfogyasztása esetén. Az étkezést követően teltségérzet alakul ki. Ehhez társulhat gyomortájékon, vagy a bordaív alatt övszerűen jelentkező fájdalom, kísérheti émelygés, hányinger, súlyosabb esetekben zsíros széklet is előfordulhat. Ilyenkor enzimpótlásra lehet szükség, ami segíti az emésztési folyamatot és hozzájárul a kellemetlen tünetek megelőzéséhez.
A gyomorégés tüneteit egyre több embert tapasztalja meg. Nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása után savas ízérzet a szájban, égető fájdalom, tompa nyomás jelentkezik a gyomorszáj körül. Ezeket a nem megfelelően záródó gyomorszáj okozza, amelyen át a gyomorsavval kevert táplálék egy része feljut a nyelőcső alsó részébe, és ott marja, irritálja a nyálkahártyát. 
Elsősorban az étkezésünkre kell figyelni. Legyen rendszeres, kis adagokból álló, alacsony zsír- és kalória-, ám magas rosttartalmú, erős és csípős fűszerektől mentes. A hasi típusú elhízás több betegségnek kiemelt kockázati tényezője, de jelentősen megszaporítja a gyomorégéses tünetektől szenvedők számát is.
Emellett számos, a gyomorsav semlegesítésére, termelődésének csökkentésére, az emésztés segítésére való gyógyszer is rendelkezésére áll. Az antacidumok, savcsökkentők akkor nyújtanak kellő segítséget ha ritkán, csak alkalmanként jelentkeznek a tünetek. Ezek étkezés után, vagy a gyomorégés megjelenésekor bevéve csökkentik a kellemetlen érzést.
A gyógyszerek másik nagy csoportjának képviselői a savtermelés gátlásával fejtik ki hatásukat. Ezeket étkezés előtt kell alkalmazni, hatásuk hosszabb ideig tart. Azoknál alkalmazható akik gyakrabban szenvednek a kellemetlen tünetektől. Amennyiben nyelési nehézséget, nem várt fogyást, hányingert, hányást is tapasztal a gyomorégés mellett, mindenképp orvosi ellenőrzés javasolt.