A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Termékek Menü

Ingyenes házhozszállítás 10000 Ft felett

TIPPEK A MENTÁLIS FITTSÉGHEZ

TIPPEK A MENTÁLIS FITTSÉGHEZ

A testmozgással kapcsolatosan rengeteg tippet találhatunk az interneten és a magazinokban egyaránt, arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy memóriánk és gondolkodásunk is edzhető. Egyre emelkedő életkorunk során képesek vagyunk megtartani kognitív funkcióink normális működését, és lassíthatjuk az agyi teljesítményünk természetes öregedési folyamatát. Memóriánk erősítésére használhatunk célzott gyakorlatokat is, de például olyan tevékenységek is erősítik elménk teljesítményét, mint a kulturális rendezvényeken való részvétel, idegen nyelvek gyakorlása és tanulása. Emellett az egészséges, aktív életmód és az optimista beállítódás fontos tényezők a szellemi működésünk szempontjából. Cikkünkben adunk pár tippet szürke sejtjeink aktiválásához.

 

Kettőt egy csapásra, avagy a mozgás elménket is fitten tartja

Tanulmányok bizonyítják, hogy a rendszeres testmozgás agyi teljesítményünket is javítja. Például a rendszeres kocogás vagy biciklizés növeli a hippocampus, vagyis a memóriával és a tanulással kapcsolatos funkciókat vezérlő agyterület méretét. A tanulmányok arra is utalnak, hogy a rendszeres mozgás során megemelkedik az agyi eredetű protein (brain-derived protein, BDNF) szintje, amely segít a döntéshozatalban, a magasabb szintű gondolkodásban és a tanulásban. Ennek a fehérjének fontos szerepe van az idegrendszer megfelelő működésében és az agyi plaszticitásban. A rendszeres fizikai aktivitással megelőzhető, de legalábbis lassítható az Alzheimer-kór és az időskori demencia, azaz a szellemi hanyatlás.

Kimutatták, hogy a testmozgás oldja a szorongást, javítja a hangulatot, elűzi a stresszt és a depresszió ellen is hatásos. Elősegíti ugyanis a hangulatjavító szerotonin, valamint a fájdalomcsillapító és általános jó érzést okozó endorfinok felszabadulását az agyban. Felszabadultabb agyunk pedig magasabb szintű teljesítményre lesz képes.

További pozitívum a mozgással kapcsolatban, hogy a csoportos sport tevékenység elősegíti a társadalmi kapcsolatok kialakulását, így növelve az életminőséget.

Egészséges étrend

Az agynak megfelelő tápanyagokra van szüksége, hogy fejlessze és megtartsa megfelelő teljesítményét. Ilyen elengedhetetlen tápanyag a glükóz. A szénhidráttartalmú ételek, például a teljes kiőrlésű gabona, a gyümölcs és a zöldségek biztosítják a tápanyag ellátás szénhidrátra vonatkozó részét. Az elfogyasztott fehérjékből neurotranszmitterek képződnek, amelyek az egyes idegsejtek közötti kapcsolatok kialakításához szükségesek. Az ismert fehérjetermékek, mint a hús, tejtermékek, valamint hüvelyesek és szója szükségesek a megfelelő fehérjebevitelhez. Az omega-3 zsírsavak az agyi aktivitás fontos tápanyagait is biztosítják. Tengeri halak, de a lenolaj is biztosítja a bevitelt. A szürke sejteknek optimális folyadékbevitelre is szükségük van. A szomjúságérzés az életkor növekedésével csökken. Ezért is különösen fontos, hogy az idősebbek figyeljenek oda az ideális napi 1,5-2 liter mennyiségű víz elfogyasztására.

Az agyműködés támogatása Ginkgo Biloba kivonattal és ginszenggel

Szellemi frissességünket gyógynövény tartalmú készítményekkel is támogathatjuk. Ezek javítják a memóriafunkciót, agyi keringést fokozó hatásuk támogatja a szellemi aktivitást és frissességet. 

A páfrányfenyő (Ginkgo Biloba) nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, kivonata értágító, keringésjavító hatással bír. Agyi keringésfokozó hatása miatt segíti a szellemi teljesítőképesség és a koncentrációs képesség javulását. Emellett segít a szédüléssel, fülzúgással járó panaszok csökkentésében és antioxidáns hatású.

Az ázsiai ginzeng (Panax Ginzeng) értékes hatóanyagai révén  növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet, javítja a munkabíró- és a koncentrációs képességet, hozzájárul a mentális jólét fenntartásához, valamint immunstimuláns hatással is rendelkezik. 

Az LXR GINKGO KOMPLEX készítmény agyi keringés fokozó, memória- és kognitív funkciót javító hatását kiemelkedően magas ginkgo biloba kivonat tartalmával fejti ki, melyet a ginzeng kivonata és a magnézium is támogatnak.

Pihenés és mentális egyensúly

Az állandó stressz beszűkíti az észlelést, és fáradtságot okoz. Ez befolyásolja a koncentrálási képességet is, ami fontos része a szellemi működésünknek. Relaxációs gyakorlatok segítségével újra egyensúlyba hozhatjuk magunkat, és megtanulhatjuk kezelni a stresszt okozó helyzeteket. Egy friss levegőn tett séta is segíthet mentális egészségünk fenntartásában.

Memóriánk javítása

A jó memóriánk lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan hozzáférjünk az agyunkban eltárolt ismeretekhez. Ennek fejlesztésében segítségünkre lehet, ha megpróbálunk verset vagy egyéb rövid szöveget memorizálni időnként. Jó lehetőség lehet memóriánk fejlesztésére, ha egy új idegen nyelv szókincsét igyekszünk gyakorolni, amit egyébként is szerettünk volna megtanulni.

Matematika és logika

Vannak, akikhez inkább a számok állnak közelebb. Ők azok, akik már az iskolában jól tudtak számolni fejben. Nekik testhez álló feladat, hogy az életben előforduló bármilyen esetben, ahol számokkal kell műveleteket végezni (például bevásárlásnál összeadni a vásárolt áru értékét) próbálják elvégezni anélkül, hogy elővennék a számológépet. A Sudoku rejtvények rendszeres megfejtése is jó agytornát jelent.

Játék és jókedv

A memóriajátékok szintén segítenek hatékonyan tartani az agyat, és még jól is szórakozhat közben az egész család, vagy baráti kör. Ezenkívül a játékok alkalmasak a rugalmas, kreatív gondolkodásért felelős agyi területek fejlesztéséért. A szókirakó játékok szintén igénylik a kreatív gondolkodást. Milyen szavakat lehet a betűkből kirakni? Melyik szó éri a legtöbb pontot? Érdemes tehát minél többet társasjátékokkal játszani, nem csak gyermekkorban.

Kapcsolódó cikkeink

ÍGY KÖNNYEBB LESZ A VIZSGAIDŐSZAK!

TEDD STRESSZMENTESSÉ A CSALÁDI ÉLETET! PRAKTIKÁK AZ IDŐBEOSZTÁSHOZ!

Vásárlóink kedvence
Raktáron
Várható szállítás: május 27.
4.900 Ft
Raktáron
Várható szállítás: május 27.
12.240 Ft
Raktáron
Várható szállítás: május 27.
12.905 Ft
Raktáron
Várható szállítás: május 27.
2.100 Ft
Raktáron
Várható szállítás: május 27.
14.137 Ft