A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Termékek Menü

Ingyenes házhozszállítás 10000 Ft felett

PROSZTATA ÚTMUTATÓ NEM CSAK FÉRFIAKNAK

PROSZTATA ÚTMUTATÓ NEM CSAK FÉRFIAKNAK

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, vagyis a prosztatasejtek számának felszaporodása, egy igen gyakori betegség az 50 év feletti férfiaknál. Igen kellemetlen állapot, ugyanis a vizeletürítési képesség fokozatos romlása miatt a betegnek állandóan vécére kell mennie, kénytelen elkerülni a hosszabb ideig tartó előadásokat, társasági összejöveteleket, a hosszabb utazást, a jelentősebb folyadékfogyasztást... Így végül a mindennapi szokásaik, hobbijaik feladására kényszerülnek.

Egy kis prosztata tudomány

A prosztata egy mirigy, amely a herékkel, mellékherékkel, ondóhólyagokkal és a Cowper-mirigyekkel együtt a férfi szaporodási szervrendszerének részét képezi. A kismedencében, a húgyhólyag alatt található, és körülveszi a húgycső hátsó szakaszát. Mivel közvetlenül a vizeletelvezető rendszer szomszédságában található, így betegségei vizeletürítési zavart okozhatnak.

A prosztata az újszülöttekben borsószem nagyságú. Fiatal felnőtteknél gesztenye nagyságú és formájú, súlya pedig 20g. A 45 év feletti férfiaknál már mandarin nagyságú is lehet. A prosztata által termelt nedv glükózban, citromsavban, káliumban és cinkben gazdag, az ondó részét képezi, és természetes közeget teremt a hímivarsejtek számára a szervezeten kívül. A prosztatanedv fontos összetevői a prosztata-specifikus antigén (PSA) és a prosztata savas foszfatáz (PAP). A prosztatanedvben található prosztaglandin-E, -F és -A serkenti a hímivarsejtek mozgékonyságát.

A prosztatabetegségek jellemzői

A prosztatabetegségek nem csak idős korban fordulhatnak elő.

 • A bakteriális vagy nem bakteriális prosztatagyulladás főként fiatal férfiaknál fordul elő. Középkorú vagy idősebb férfiaknál gyakran jóindulatú prosztatamegnagyobbodással jár együtt.
 • A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH) a leggyakoribb prosztatabetegség, amely a középkorú vagy idősebb férfiaknál fordul elő. Mikroszkópos jelei a 30 éves férfiaknál is megfigyelhetők, szerencsére azonban ezek nem okoznak klinikai tüneteket. A vizsgálatok szerint 50 éves korban a férfiak akár 50%-ánál is jelentkezhetnek a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás által okozott vizelési panaszok, 50 év felett a tünetek gyakorisága 10 évenként 10%-kal nő.
 • A prosztata rákos megbetegedése Magyarországon a férfiak leggyakoribb rosszandulatú daganata, a tüdőrákot is megelőzve. A prosztatarák előfordulási gyakorisága a korral nő, de még így is több százszor alacsonyabb, mint a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás gyakorisága. A betegség főként a 60 év feletti férfiakat érinti.

Közvetlen kapcsolatot nem sikerült kimutatni a BPH és a rák között, a betegségek gyakori közös előfordulásának okai között szerepel az, hogy közös hajlamosító tényezőik vannak. A prosztata három betegsége (prosztatagyulladás, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, valamint a prosztatarák) egyidejűleg is jelen lehet a középkorú és az idősebb férfiaknál.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás olyan klinikai tünetek együttese, amelyek bár a prosztata elváltozásainak következtében jelennek meg, de a húgyhólyagot és a húgycsövet is érintik.

Három összetevőjét különböztethetjük meg:

 • a prosztata megnagyobbodása,
 • az alsó húgyutak szintjén jejelntkező fájdalom és tünetek,
 • csökkent vizeletsugár

A prosztata megnagyobbodása általában a vizeletürítés zavarához, a vizeletsugár csökkenéséhez vezet. Ennek ellenére nincs közvetlen összefüggés a prosztata mérete, a klinikai tünetek és a nehézvizelés között. Sok esetben a prosztata jelentős megnagyobbodása nem jár tünetekkel, és fordítva: a mirigy kismértékű megnagyobbodása a legkülönbözőbb klinikai tüneteket okozhatja, amelyek erősen rontják a beteg életminőségét. A tünetek súlyosságát nagymértékben befolyásolja az elváltozás helye a prosztatán belül: a tünetek súlyosabbak, ha a megnagyobbodás a húgycső közelében van.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okai

A középkorú és idősebb férfiaknál leggyakrabban előforduló prosztatabetegség. Okai egyelőre nem teljesen tisztázottak. A betegség előfordulásával kapcsolatos legfontosabb kockázati tényezők közé tartoznak az alábbiak:

 • Életkor - minél idősebb valaki, annál nagyobb a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kialakulásának kockázata.
 • Étrend és életstílus - jelentősen befolyásolják a prosztatabetegség kialakulását. A túlzott hús- és zsírfogyasztás, elégtelen zöldségfogyasztás, túl sok  fűszer használata, az ülő életmód, a stressz és idegfeszültség, túlzott alkohol- és kábítószerfogyasztás, a dohányzás káros hatással van a prosztatára. A betegség gyakoribb a szennyezett nagyvárosokban élőknél. A prosztatabetegség kockázata szintén nagyobb a túlsúlyos férfiak esetében.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás tünetei

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás az alsó húgyutak szintjén az alábbi tüneteket okozhatja:

Vizelettartással kapcsolatos panaszok
 • éjszakai vizelés (gyakran többször is)
 • gyakori nappali vizelés
 • sürgető, parancsoló vizelési inger
 • a húgyhólyagban jelentkező nyomásérzet, ha az már egy kis vizeletmennyiséget is tartalmaz
 • fájdalmas vizeletürítés
Vizelet ürítéssel kapcolatos panaszok
 • a vizelet megindulásának késlekedése
 • gyenge vizeletsugár, kis vizeletmennyiség, megszakadó vizeletsugár, a vizelet cseppenként jön
 • hosszabb vizelési idő
 • a beteg úgy érzi, hogy a hólyag nem ürült ki teljesen
 • teljes vizeletelzáródás

Abban az esteben, ha az említett tüneteknek akár egyike is előfordul, ez jelzés arra, hogy azonnal urulógushoz kell fordulni. Az elhanyagolt, kezeletlenül hagyott jóindulatú prosztatamegnagyobbodás olyan szövődményeket okozhat, melyek tovább vezsélyezteteik az egészséget.

Egyértelmű összefüggés figyelhető meg a prosztatabetegség és a csökkent libidó, illetve az erekciós zavar között. Az ágyékban érezhető feszülés és fájdalom, a szexuális teljesítőképesség csökkenése a fenti klinikai tünetekkel együtt jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, prosztatarák és prosztatagyulladás esetén egyaránt előfordulhat.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás felismerése és kivizsgálása

Beszélgetés az orvossal

A betegség pontos diagnózisának felállításához elengedhetetlen információk megszerzése céljából az orvos kikérdezi a beteget az alsó húgyúti tünetekkel és problémákkal kapcsolatban, beleértve a szexuális tevékenységet és az esetleges erekciós zavarokat is. Minden tényező fontos lehet a betegség feltérképezésében, amely közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatja a húgyutak működését, például az egyidejú betegségek, gyógyszerek (főként magas vérnyomásban vagy diabéteszben szenvedő betegeknél), az étrend, illetve az életstílus. Az alsó húgyúti problémákat és tüneteket a beteg szubjektíven éli meg.

IPSS kérdőív

A tünetek súlyosságának megállapításához leggyakrabban egy tesztet használnak, amely segítségével kiszámítható az IPSS pontszám (International Prostate Symptoms Score - Nemzetközi Prosztata Tüneti Pontszám). Az IPSS teszt 7 kérdésből áll, amelyek a vizeléssel kapcsolatos problémákra vonatkoznak. Minden kérdést külön pontoznak, és a teljes pontszám a problémák súlyosságát tükrözi. A pontozási skála rendkívül fontos a gyógyszeres kezelés hatékonyságának nyomon követése és értékelése szempontjából is.

Az IPSS kérdőív 7 kérdése mellett még van egy életminőségre vonatkozó kérdés, amelyre adott válasz tájékoztatja az orvost, hogy mekkora terhet jelentenek a beteg által leírt problémák, és hogy azok mennyire zavarják meg a beteg családi, szakmai és szociális életét.

Az életkor előrehaladtával a prosztata betegségeinek gyakorisága megnő. Az alábbi teszt a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési nehézségeket, tüneteket vizsgálja. A tesztet kitöltve képet kaphat az Ön vagy családtagja, partnere prosztatájának állapotáról.

Karikázza be a megfelelő válaszoknál található számokat!

A teszt kitöltése során mindennapi élethelyzetekre gondoljon, ne vegye figyelembe, amikor pl. társasági öszejövetel során a szokásosnál több folyadékot és/vagy alkoholt fogyasztott. Az eredmény tájékoztató jellegű, de alapul szogálhat az orvosi vizsgálathoz. A teszt nem pótolja sem az orvosi diagnózist, sem az orvosi kezelést.

 Prosztatabetegségek tüneteinek tesztje

Soha     

Ritkán     

Alkalmanként,
néha       

Az esetek     
felében    

Gyakran,
sokszor      

Mindig    

1. Milyen gyakran érzi úgy, hogy nem sikerül teljesen kiürítenie a hólyagját a vizelés során?
0
1
2
3
4
5
2. Milyen gyakran fordul elő, hogy két órán belül újra vizelnie kell?
0
1
2
3
4
5
3. Milyen gyakran fordul elő, hogy vizelés közben a vizeletsugár elakad és újra kell indítania?
0
1
2
3
4
5
4. Milyen gyakran fordul elő, hogy vizelete gyenge, vékony sugárban ürül?
0
1
2
3
4
5
5. Milyen gyakran fordul elő, hogy vizelete gyenge, vékony sugárban ürül?
0
1
2
3
4
5
6. Milyen gyakran kell erőlködnie, hogy a vizelés meginduljon?
0
1
2
3
4
5

Egyszer sem

Egyszer

Kétszer     

Háromszor

Négyszer

Legalább
ötször

7. Az esti lefekvéstől másnap reggelig általában hányszor kell felkelnie vizelni?
0
1
2
3
4
5

Kérjük, adja össze a pontjait!

Kapott pontszámok:

 • 1 és 7 között: Enyhe tünetek, megfigyelés javasolt. Esetleg gyógynövény alapú készítmények alkalmazása javasolt.
 • 8 és 19 pont között: Közepes tünetek. Gyógyszeres vagy sebészi kezelés indokolt lehet. Konzultájon urológus szakorvossal!
 • 20 és 35 pont között: Súlyos tünetek. Sebészi kezelés indokolt lehet. Keressen fel urológus szakorvost!

Kérjük, a kitöltött tesztről számoljon be háziorvosának vagy urológus szakorvosnak, aki a szükséges kezelésről tanácsot tud adni Önnek!

A tünetek változásának nyomonkövetése érdekében javasolt a prosztatabetegségek tesztjének félévenkénti kitöltése, illetve a kezelőorvos javaslata szerint szűrővizsgálat végzése. A rendszeres urológiai szűrés 50 éves kor felett mindenképp javasolt.

A beteg vizsgálata

Az orvos megvizsgálja a hastájékot, elsősorban a veséket és a húgyhólyagot, majd a külső nemi szerveket (a heréket és a húgycső külső nyílását). A prosztata klinikai vizsgálatában az egyik alapvető, kötelező teszt a rektális (végbélen keresztül ujjal végzett) vizsgálat, melynek során a vizsgáló orvos felméri a prosztata méretét, alakját, felszínét, rugalmasságát. A prosztatában tapintható kemény göbök vagy nem egyenletes megnagyobbodás esetén felmerül a rák lehetősége, ami további kivizsgálásra ad okot (PSA, transzrektális ultrahangvizsgálat, esetleg biopszia). Az egyenletesen megnagyobodott, sima, rugalmas tapintatú prosztata jóindulatú prosztatamegnagyobbodásra utal. A rektális vizsgálat más betegségeket is feltárhat (például visszér vagy végbélsipoly, esetleg a végbél rákos elváltozása).

Rutin laboratóriumi vizsgálatok

 • Általános vizeletvizsgálat
  Az általános vizeletvizsgálat segítségével felmérhető a veseműködés, felmerülhet húgyúti fertőzés gyanúja, amelyet később bakteriológiai vizsgálatokkal kell igazolni, illetve a vérvizelés, amely vese- és prosztatabetegségek, vagy súlyosabb fertőzések esetén fordulhat elő.
 • Vérvizsgálat - PSA
  A prosztatabetegség egyik legfontosabb, vérből megvizsgálható mutatója a PSA (prosztata-specifikus antigén). A PSA-t a prosztata termeli, a vérben kimutatható koncentrációja a korral változik, és a prosztata méretével függ össze.
  A PSA-szint magas lehet jelentős fokú prosztatamegnagyobbodás vagy prosztatarák esetén is.
  A magas PSA-szint nem egyenlő a prosztatarák diagnózisával, de a rektális vizsgálat során tapasztalt jellegzetes elváltozásokkal együtt utalhat erre a betegségre. A prosztatarák diagnózisának megerősítéséhez prosztatabiopsziás vizsgálat elvégzése szükséges. A PSA-eredmények értelmezése sok esetben nehézségbe ütközhet. A magas PSA-koncentráció nem mindig utal rákra, és fordítva, a vér alacsony PSA-szintje nem zárja ki teljes mértékben a rák lehetőségét.

Képalkotó vizsgálatok

 • Hasi ultrahangvizsgálat
  Ennek segítségével megvizsgálhatók a vesék, a húgyhólyag, a prosztata mérete és szerkezete, illetve a húgyhólyagban visszamaradt vizelet mennyisége vizelés után.
 • Transzrektális ultrahangvizsgálat
  E vizsgálat segítségével pontosabban megállapítható a prosztata mérete, tömege, megvizsgálható annak belső szerkezete, illetve vizsgálhatók az ondóhólyagok.
 • Urográfiás vizsgálat
  ​Ez olyan radiológiai vizsgálat, amely lehetővé teszi a vesék, a húgyvezeték és a húgyhólyag anatómiai és funkcionális értékelését. Nem játszik annyira fontos szerepet kifejezetten a prosztata értékelésében.

Egyéb vizsgálatok

 • Vizeletáramlás-vizsgálat
  A vizelet húgycsőben való áramlási sebességének nem invazív vizsgálata. A betegnek egy speciális tölcsérbe kell vizelnie, a számítógép pedig megméri a vizeletsugár áramlási sebességét és erejét. A vizeletáramlás módját tükröző grafikon alapján megállapítható a vizeletfolyást nehezítő szűkület súlyossága. E vizsgálat fontos szerepet játszik annak megállapításában, hogy a beteget konzervatív (pl. gyógyszeres) kezelésben kell-e részesíteni, vagy műtétre van szüksége. Emellett segít a terápiás eljárások hatékonyságának értékelésében.
 • Transzrektális ultrahangvizsgálattal vezérelt prosztata mintavétel
  Ezt a diagnosztikus vizsgálatot prosztatarák gyanúja esetén kell elvégezni (a magas PSA-koncentráció, a prosztata rektális vizsgálatával vagy transzrektális ultrahangvizsgálattal kimutatott rendellenes szerkezet alapján). A prosztatarák diagnosztizálásában az egyetlen megbízható alapot az jelenti, ha a mintavétel során eltávolított prosztataszövetben rákos sejtek mutathatóak ki.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelése

Mind a gyógyszeres, mind a műtéti kezelés célja a panaszok enyhítése, illetve a megnagyobbodott prosztata által okoztott vizeletelfolyási akadály megszüntetése vagy csökkentése. A megfelelő kezelés kiválasztása az alsó húgyúti tünetek és problémák súlyosságától, a beteg korától, általános egészségi állapotától és társbetegségeitől függ. A kezelést az orvos választja ki, akinek figyelembe kell vennie a beteg kezelésével kapcsolatos kéréseit és preferenciáit.

Gyógyszeres kezelés

 • Növényi eredetű gyógyszerek
  Gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, ödémacsökkentő és hormonális hatást fejtehetnek ki. Ellazítják a húgyhólyag és a prosztata simaizomzat tónusát. A betegség korai szakaszában szubjektíven és objektíven jól érzékelhető javulást biztosíthatnak.
 • Alfa-adrenerg receptor blokkoló gyógyszerek
  A húgyhólyag és a prosztata simaizom tónusának csökkentésével segítik a vizeletürítést.
 • 5-alfa-reduktáz inhibítor gyógyszerek
  A tesztoszteron anyagcseréjére gyakorolt hatásuknak köszönhetően gátolják a prosztata megnagyobbodását, csökkenthetik annak méretét, abban az esetben, ha hosszú ideig, vagyis több hónapig használják őket.

Bizonyos gyógyszercsoportoknak a betegség megfelelő szakaszában való alkalmazása, illetve azolnak egy tapasztalt orvos által kidolgozott, helyes kombinációja nagymértékben javítja a beteg helyzetét, mivel jelentősen csökkenti a vizeltet-visszamaradás kockázatát és a műtéti beavatkozás szükségességét.

Műtéti kezelés

Egyértelműen műtéti kezelés javvallott a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás szövődményei esetén, így például:

 • húgyhólyag katéter behelyezését szükségessé tevő vizelet-visszamaradás
 • húgyhólyagkő
 • krónikus, visszatérő húgyúti fertőzés
 • vérvizelés
 • kétoldali vesemedence tágulat
 • veseelégtelenség

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelésében leggyakrabban használt eljárások:

 • a prosztata transzuretális (húgycsövön keresztül végzett) rezekciója, műtétje
 • transzvezikális vagy extravezekális prosztataektómia (hasi feltárásból végzett prosztataeltávolítás)

Az elmúlt években a prosztatamegnagyobbodás kezelésére kidolgozott legújabb, kevéssé invazív módszerek (beleértve a lézerterápiát is) költséges speciális berendezéseket igényelnek, illetve több évnyi megfigyelést tesznek szükségessé, hogy biztonságosságuk és hatékonyságuk felmérhető legyen.

Egészségük megőrzése érdekében minden férfinak, különösen a 45 év felettieknek évente egyszer urológiai vizsgálatra kellene jelentkezniük, még abban az esetben is, ha nincsenek vizeletürítéssel kapcsolatos panaszaik.

Vásárlóink kedvence
Raktáron
Várható szállítás: április 24.
4.900 Ft
Raktáron
Várható szállítás: április 24.
12.240 Ft
Raktáron
Várható szállítás: április 24.
12.905 Ft
Raktáron
Várható szállítás: április 24.
2.100 Ft
Nem rendelhető
Várható szállítás: április 24.
14.137 Ft