A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Termékek Menü

Ingyenes házhozszállítás 10000 Ft felett

MI SEGÍTHET, HA GYERMEKRE VÁGYSZ?

MI SEGÍTHET, HA GYERMEKRE VÁGYSZ?

Gyermekre vágysz, de nem sikerül teherbe esned? Van pár dolog, amit megtehetsz az ügy érdekében. Összegyűjtöttünk pár tippet, ami növelheti az esélyét, hogy pároddal szülők lehessetek.

1. TIPP: NYUGODJ MEG!

Onnantól, hogy a gyermek iránti vágy megszületik a fejünkben, több hónap vagy akár év is eltelhet, amíg a gyermekáldás megtörténik. Ez főként azért van, mert több testrésznek és testfunkciónak kell összhangban lennie nálunk és partnerünknél egyaránt.

Tudomásul kell ezt vennünk. Tehát légy türelmes, és ne érezz nyomást emiatt! Ez nagyon fontos, mert a folyamatos stressz okozhatja a hormonális egyensúly ingadozását, és ezáltal épp hogy megakadályozza a teherbeesést.

Ez persze sokunknak nem ilyen egyszerű, mint ahogy leírjuk. Ilyenkor jöhet jól a külső segítség például jóga vagy autogén tréning formájában. A relaxációt meg tudjuk tanulni, ne habozzunk hát, tegyünk a nyugalmunkért.

2. TIPP: ÉLJÜNK EGÉSZSÉGESEN!

A stressz mellett a túlzott fizikai erőfeszítés, az egészségtelen táplálkozás vagy az alváshiány is megzavarhatja a hormonális egyensúlyt. Ezért, hogy a mindennapi életetek harmonikus legyen, hagyjatok magatoknak elég pihenőidőt, és kellemes közös élményeket.

Az elhízás szintén megnehezítheti a teherbeesést. Kezdj el sportolni! Vigyél be a szervezetedbe elegendő mennyiségű vitamint gyümölcsök és zöldségek formájában. Ezenkívül számos olyan előkészület van még, amely a női test szükségleteihez igazodik.

Az sokunk számára ismert, hogy a magzati fejlődés során a folsavnak fontos szerepe van. Hiánya - különösen a terhesség első heteiben - fejlődési rendellenességhez vezet. Ezért a terhességi vitaminok összetételében fontos szerep jut a megfelelő mennyiségű folsav pótlásának, amelyeket már a babatervezés időszakában elkezdhetünk szedni, hogy felkészítsük szervezetünket. Az azonban talán kevéssé ismert, hogy férfiaknál a termékenységre is hatással van a folsavhiány: a spermiumok minősége romolhat nem megfelelő folsavszint mellett.

A mio-inozitol számos kedvező tulajdonságára az utóbbi időben derült fény. Folsav szedésével kombinálva, a vizsgálatok szerint a menstruációs ciklus szabályozásában, és a termékenység növelésében is fontos szerepet játszik. Természetes forrását az endogén bioszintézis (a szervezet glükóz-6-foszfátból szintetizálja) és az étrend képezi. Számos ételben megtalálhatók: gyümölcsökben (grapefruit, sárgadinnye), zöldségfélékben (bab) és magvakban (mandula, dió). Étrend-kiegészítő fogyasztásával is pótolhatjuk azonban a megfelelő mennyiséget.

A nikotin és az alkohol fogyasztását szigorúan korlátozni kell, vagy el kell hagyni, ha a gyermeket szeretnénk. Egy csésze kávé egy nap még nem probléma, de a kávéfogyasztásunkat sem szabad túlzásba vinni.

A higannyal, ólommal vagy a kadmiummal való érintkezés is csökkentheti a termékenységet. Vegyük ezt is fontolóra, ha munkánk során ilyen anyagokkal érintkezünk. De még akár egyes gyógyszerek szedése is hatással lehet a termékenységre. Beszéljünk erről orvosunkkal.

3. TIPP: FIGYELJÜNK A TERMÉKENY NAPJAINKRA!

A női ciklus körülbelül 26-32 napot vesz igénybe, ez egyénenként eltérő. Az első két hétben egy petesejt érlelődik. A ciklus közepe táján az ösztrogének szintje emelkedik, amit hamarosan követ a luteinizáló hormon (LH) mennyiségének ugrásszerű növekedése (a grafikonon ezt spike-nak hívják – angolul tüskét jelent), ami az érett petesejt kilökődését idézi elő. Ezt a hormonszint emelkedést tudják mérni az ovulációs tesztek. A petesejt bekerül a petevezetőbe, közben a felrepedt tüszőből kialakul a sárgatest (corpus luteum), ami a ciklus hátralévő részében, egészen a menstruációig termeli a progeszteront. Ebben az időszakban a legnagyobb a megtermékenyítés esélye. Közben a méh nyálkahártyája megvastagszik, dúsan erezetté és mirigyessé válik, felkészül a megtermékenyített petesejt (zigóta) beágyazódására. A petesejt maximális élettartama 24 óra. Amennyiben a megtermékenyítés nem történik meg, a sárgatest elsorvad, progeszterontermelése leáll, és a nyálkahártya leválása megkezdődik, vérzés kíséretében. Mivel a sperma kb. 48-72 óráig képes túlélni a női testbe jutva, így havonta egyszer 2-3 nappal az ovuláció előttől, és még utána egy napig van esély a megtermékenyülésre.

A terhesség bekövetkezéséhez így egy természetes módon időzített, bonyolult folyamatokból álló rendszer összehangolt működésére van szükség.

Bár a nők ciklusai hosszúságban változhatnak, szabályos ciklus esetén egy valamiben egyformák: a második szakasz - az ovulációtól az utolsó napig - 14 napig tart. Például, ha a ciklusunk rendszeresen 30 nap, akkor visszafelé számolva tudhatjuk, hogy az ovuláció valószínűleg a ciklus 16. napja körül van. Ha a ciklusok szabálytalanok, akkor azonban nem hagyatkozhatunk a naptár módszerre.

Körülbelül 1 nappal a peteérést követően a felszabaduló progeszteron az alap hőmérsékletünket kb. 0,6 °C-kal megemeli. A peteérés legvalószínűbb időpontja a méhnyálkahártya termékennyé válását követő hőmérséklet esés napja vagy az első olyan nap, amikor a hőmérséklet megemelkedik. Emiatt a jelenség miatt a hőmérsékletünk lázmérővel történő rendszeres mérésével és táblázatban vezetésével megtervezhetjük azon együttlétek időpontját, amikor a legvalószínűbb a teherbeesés.

A ciklus első részében erősen növekszik az ösztrogén szint, ami változást okoz nyálad és cervix-váladékod összetételében és állagában egyaránt. Az ösztrogén hatására mindkét váladék másképpen kristályosodik az ovulációhoz közeledve, illetve közvetlen az ovuláció után, mint a ciklus egyéb részeiben. Ez a bizonyos ösztrogén koncentráció, amely megváltoztatja a kristályosodási képet, kb. az ovuláció előtt 3-4 nappal kezdődik, és az ovulációt követő 3-4 napig tart. Ezeken a napokon az erre a célra szolgáló törpemikroszkópba pillantva páfrány-szerű mintát láthatsz. Azokon a napokon, amikor nem vagy fogamzásképes, a mikroszkópban látott képen vagy egyáltalán nem lesz páfrány minta, vagy a páfrány minta közé jelentős számú más fajta alakzat – körkörös és amorf alakzatok – keverednek.

4. TIPP: NÖVELJÜNK SPERMASZÁMOT!

Általánosságba elmondható, hogy a termékenység előfeltétele elegendő számú, mozgékony és egészséges spermium. Egy milliliter ondóban legalább 20 millió hímivarsejt kell, hogy legyen a sikerhez. Ráadásul ha a spermiumok lassúnak bizonyulnak, vagy nem képesek a megfelelő irányba, és a szükséges ideig úszni, akkor a teherbeesési tervünk kudarcra van ítélve.

A férfi termékenyítőképességet korlátozhatják az alábbiak:

 • diabetes mellitus (cukorbetegség)
 • stressz, az alváshiány vagy az egészségtelen étrend által okozott hormonális zavarok
 • genetikai rendellenességek
 • gyulladásos betegségek
 • visszeres vénák a herezacskóban
 • a herék sérülése
 • daganat jelenléte
 • kemoterápia vagy sugárkezelés
 • a herék tartós túlmelegedése, például rendszeresen hordott szűk ruhák miatt
 • nikotin és az alkohol fogyasztása
 • környezeti mérgek

Ha megtaláljuk a csökkent termékenység okait, megfelelő lépéseket tehetünk annak javítása érdekében.

Mindenképpen ügyeljünk a következő dolgokra:

 • csökkentsük, vagy hagyjuk el teljesen a nikotin és alkohol fogyasztását
 • igyunk csak kis mennyiségű kávét és fekete teát
 • étrendünket jellemezze a szükséges tápanyagokban és vitaminokban való gazdagság
 • ellenőrizzük a vércukorszintünket
 • kerüljük a stresszt és pihenjünk elget
 • légáteresztő, nem túl szoros ruhát viseljünk
 • kerüljük a túl forró fürdőzést
 • rendszeresen mozogjunk
 • ne érintkezzünk káros nehézfémekkel
 • ellenőrizzük gyógyszereink mellékhatásait, és beszéljünk orvosunkkal

5. TIPP: CSINÁLTASSUNK TERMÉKENYSÉGI TESZTET!

Különösen akkor, ha több éve nem járunk sikerrel, érdemes mindkét partner termékenységét megvizsgálni. A probléma bármelyik félnél lehetséges, ezért célszerű mind a nőgyógyász, mind az urológus szakorvost felkeresni. Néha a probléma megoldható egy kis gyógyszereléssel.

6. TIPP: NE ADD FEL!

Az elvégzett vizsgálatok és azok eredményei alapján az orvos javaslatokat tehet a további intézkedésekre. Lehetőségként felmerülhet a mesterséges megtermékenyítés.

Beszéljétek meg az orvossal az adott eljárásokhoz kapcsolódó tudnivalókat részletesen, és pároddal döntsétek el közösen, hogy hajlandóak vagytok-e belevágni ebbe az embert próbáló folyamatba a cél érdekében!

Vásárlóink kedvence
Raktáron
Várható szállítás: március 21.
4.900 Ft
Nem rendelhető
Várható szállítás: március 21.
12.240 Ft
Raktáron
Várható szállítás: március 21.
12.905 Ft
Raktáron
Várható szállítás: március 21.
2.100 Ft
Nem rendelhető
Várható szállítás: március 21.
14.137 Ft