A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Termékek Menü

Ingyenes házhozszállítás 10000 Ft felett

LÁTÁSZAVAROK A KOR ELŐREHALADTÁVAL - MI NORMÁLIS ÉS MI NEM?

LÁTÁSZAVAROK A KOR ELŐREHALADTÁVAL - MI NORMÁLIS ÉS MI NEM?

Nehezebben olvassa el a címkéket, vagy az üzenetet a telefon képernyőjén? Nincs ezzel egyedül! Ahogy öregszünk, normális, ha változásokat veszünk észre a látásunkban. Bizonyos változások normálisak, míg mások aggodalomra adhatnak okot! De lássuk a tüneteket!

A kor előrehaladtával ezek számítanak normálisnak:

 • Elveszíti a fókuszt, nehezebben sikerül közelre összpontosítani.
 • Kihívást jelent megkülönböztetni a színeket, pl. a sötétkéktől a feketét, vagy észlelni, hogy hol ér véget egy tárgy és hol kezdődik a háttér.
 • Több fényre van szükség ahhoz, hogy jól lásson, és több idő szükséges ahhoz, hogy egy sötét helységből egy fényesbe menve alkalmazkodjon a szeme.

Ha csak ezek a problémák állnak fenn, akkor nincs szükség aggodalomra. Valószínűleg szükséges lesz egy olvasószemüveg, és érdemes lehet javítani a lakásban található világító rendszeren.

Emellett mindenképpen érdemes az 50. életév után két-három évente látásviszgálaton részt venni. Ilyenkor a szemész szakorvos pupilltágítás mellett világosabb képet kaphat arról, hogy fenn áll-e valamilyen probléma.

A tényleges látásvesztés azonban már nem az öregedés normális része. Azzal a kockázattal mindannyiunknak szembe kell néznie, hogy az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb lehet az életkorral kapcsolatos szembetegségek kialakulása.

Ezek az alábbiak lehetnek:

 • Időskori makula degeneráció (AMD) - Az időskori makuladegeneráció a gazdaságilag fejlettebb társadalmakban - így Magyarországon is - a vakság leggyakoribb oka. A betegség az 50 évesnél idősebbeket érinti. Világszerte 25-30 millióan szenvednek ebben a betegségben, amihez évi 500 ezer új beteg jön hozzá.
 • Szürkehályog (katarakta, szemlencsehomály) - A 65 és 74 év közötti emberek közül majdnem minden ötödikben kialakul a látásromláshoz vezető szürkehályog, a 75 év felettiek közül pedig majdnem minden második embernél megfigyelhető. A szürkehályog végleges kezelését a műtéti lencseeltávolítás és műlencse-beültetés jelenti.
 • Diabéteszes retinopátia - A cukorbetegek körében a látáscsökkenés leggyakoribb oka. A problémát az okozza, hogy kis kiboltosulások (mikroaneurizmák) jelennek meg az erek falán, a betegség előrehaladtával ezek száma és mérete egyre nő. Az érkárosodások érújdonképződéshez, nagyobb vérzésekhez majd hegesedéshez vezethetnek. Az új vérerek szerkezete kóros, faluk gyenge, így még nagyobb mértékben hajlamosak vérzésre. A hegek, a vérzések és az új erek képződése látásromláshoz, esetenként retinaleváláshoz is vezethet.
 • Zöld hályog (glaukóma) - Olyan szembetegségek összefoglaló elnevezése, melyek közös jellemzője a szem hátsó részében található látóideg károsodása. A betegség hátterében a szem belső nyomásának megemelkedése áll. A szemnyomást a szemben található folyadék, a csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly alakítja ki. Amennyiben az elvezetés valamilyen akadályba ütközik, felborul az egyensúly, és megnő a nyomás. A nyomásemelkedés okozza a látóideg károsodását, és ezzel a látás romlását. Az életkor növekedésével a betegség kialakulásának valószínűsége nő, 70 éves korra előfordulási gyakorisága eléri a 10%-ot.

Ezek a betegségek lassan és csendben érkeznek, a kezdeti stádiumban még figyelmeztető tünetek nélkül. Az egyetlen módja annak, hogy felfedezzék őket, mielőtt még látásvesztést vagy vakságot okoznának, a rendszeres szemész szakorvos által végzett szemvizsgálat.

Mit tehetünk, hogy megvédjük látásunkat?

 • Ne cigarettázzunk!
 • A normális vérnyomás fenntartása is fontos szerepet játszik.
 • Cukorbetegség esetén fontos megfelelő szinten tartanunk a vércukorszintünket.
 • Viseljünk napszemüveget és karimás fejfedőt minden alkalommal, amikor napsütésben tartózkodunk!
 • Együnk zöldségekben és halakban gazdag ételeket!
 • Viseljünk védőszemüveget, amikor a ház körül dolgozunk, vagy sportolunk!
 • Legyünk tisztában a szem fáradásával. Ha rendszeresen hosszabb ideig dolgozunk számítógépen, vagy olyan munkát végzünk, amikor huzamosabb ideig szükséges közelre fókuszálni, alkalmazzuk a 20/20/20 szabályt: nézzünk fel a munkánkból 20 percenként 20 láb távoságra 20 másodpercig!
 • Ha nem sikerül elég körültekintően táplálkoznunk, egészítsük ki a tápanyagbevitelünket a szem egészséges működését szolgáló hatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel a megelőzés érdekében!
Vásárlóink kedvence
Raktáron
Várható szállítás: március 26.
4.900 Ft
Nem rendelhető
Várható szállítás: március 26.
12.240 Ft
Raktáron
Várható szállítás: március 26.
12.905 Ft
Raktáron
Várható szállítás: március 26.
2.100 Ft
Nem rendelhető
Várható szállítás: március 26.
14.137 Ft