A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Termékek Menü

Ingyenes házhozszállítás 10000 Ft felett

HOGYAN MÉRJÜNK HELYESEN VÉRNYOMÁST?

HOGYAN MÉRJÜNK HELYESEN VÉRNYOMÁST?

A vérnyomásmérés az automata vérnyomásmérőknek köszönhetően mára igen egyszerűvé vált. Ahhoz azonban, hogy helyes értéket kapjunk, érdemes betartanunk néhány alapszabályt! 

Szisztolés és diasztolés érték

A vérnyomásmérés során két értéket kapunk. Az első szám a szisztolés érték, ami azt a nyomást mutatja, ami a szív összehúzódásakor alakul ki. A második szám a diasztolés érték, ami azt a nyomást mutatja, ami a szívverések közötti szünetben mérhető. A vérnyomás értékét higanymilliméterben (Hgmm) olvashatjuk le.

Mikor magas a vérnyomás?

Az optimális vérnyomás 120/80 Hgmm alatti, azonban ha 140/90 Hgmm alatt van, akkor még nem mondható kórosnak. A magas vérnyomás (hipertónia) akkor állapítható meg, ha a nyugalmi vérnyomás, több alkalommal 140/90 Hgmm felett van.

Természetesen a vérnyomás értéke napszaktól, testhelyzettől, érzelmi állapottól, fizikai aktivitástól és a stressztől is változik, így az ellenőrzésére érdemes vérnyomásnaplót vezetni, amelyben rögzítjük az értékeket, lehetőleg ugyanabban a napszakban.

A vérnyomás mérése

A vérnyomás otthoni mérése mára igen egyszerűvé vált, az automata vérnyomásmérőknek köszönhetően, azonban néhány dologra figyelnünk kell, ami befolyásolhatja a vérnyomás értékét!

 • A vérnyomást lehetőleg mindig ugyanazon a karon mérjük, ülő helyzetben!

 • Válasszunk megfelelő méretű mandzsettát, mivel a nem megfelelő méret téves értéket eredményez!

 • A vérnyomásmérés előtt legalább 30 perccel már ne fogyasszunk kávét vagy alkoholt és ne cigarettázzunk, sportoljunk! Ezek ugyanis befolyásolják a mért eredmény értékét.

 • A mérés közben ne mocorogjunk, és ne beszéljünk, a láb ne legyen keresztbe téve!

 • A megfeszített karizom magasabb vérnyomást eredményezhet, így figyeljünk az izmok ellazítására!

 • A vizelési inger akár 10 Hgmm-rel is növelheti a vérnyomást!

Vérnyomásmérés otthon

Az otthon is használható automata vérnyomásmérők könnyű használata az idősebb korosztály számára is kedvező, széles kijelzőjük pedig megfelelő méretben mutatja az értékeket a könnyű olvashatóság kedvéért. A készülékek pontos oszcillometrikus mérési módszerrel rendelkeznek, így minimálisra csökkentik a tévedés lehetőségét, és kevésbé érzékenyek a zavaró tényezőkre, például, ha mérés közben picit megmozdul a test.

Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás természetesen?

Az életmód megváltoztatásával, a rendszeres mozgással és a túlsúly leadásával nagyban hozzájárulhatunk a megfelelő vérnyomás eléréséhez.

 • Fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket!

 • Válasszunk magnéziumban, káliumban és kalciumban gazdag ételeket, amelyek vérnyomás csökkentő hatással rendelkeznek!

 • Kerüljük a sós, zsíros és cukros ételek fogyasztását, valamint a koffeint!

 • A fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedés kockázatát.

 • A lenmag és a lenmagolaj szintén csökkenti az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kockázatát, sőt, a koleszterinszintet is pozitívan befolyásolja.

 • A galagonya csökkenti a vérnyomást, szabályozza a szívritmust és jó hatással van a koszorúér-elmeszesedés kialakulásának megelőzésére.

A DASH-diéta

A DASH-diétát (Dietary Approaches to Stop Hypertension) kifejezetten a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésére és kezelésére alakították ki. Az étrend fő összetevői a zöldségek és gyümölcsök, sovány húsok és tejtermékek, és a teljes kiőrlésű gabonák. A diétával kapcsolatban kérjük dietetikus szakember segítségét! 

Vásárlóink kedvence
Raktáron
Várható szállítás: április 24.
4.900 Ft
Raktáron
Várható szállítás: április 24.
12.240 Ft
Raktáron
Várható szállítás: április 24.
12.905 Ft
Raktáron
Várható szállítás: április 24.
2.100 Ft
Nem rendelhető
Várható szállítás: április 24.
14.137 Ft