A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Termékek Menü

Ingyenes házhozszállítás 10000 Ft felett

A HEGKEZELÉS HELYES MÓDJA A LÁTHATATLAN GYÓGYULÁSÉRT

A HEGKEZELÉS HELYES MÓDJA A LÁTHATATLAN GYÓGYULÁSÉRT

Jaj! Csak egy pillanatnyi figyelmetlenség, és már meg is történt a baj. Csak gyorsan lekapjuk az edényt a tűzről, mert épp odaégni készül az étel, vagy épp csak fel akarunk gyorsan szeletelni pár zöldséget, és máris csúnya seb éktelenkedik a bőrünkön. Mindennapi életünk során számtalan olyan helyzet adódhat, amikor heg emlékeztet valamilyen fájdalmas kisebb vagy nagyobb balesetünkre. De nem csak figyelmetlenségünk miatt keletkezhet heg bőrünkön. Akne, bárányhimlő vagy műtét után is visszamaradhat hegesedés. Az, hogy milyen nyom marad utánuk, nagyban függ attól, hogy megfelelően kezeljük-e őket. Ebben nyújt segítséget mostani cikkünk.

Hogyan is keletkeznek a hegek?

Ha sérülésünk olyan mély, hogy nem csak a bőr felszíni részét, hanem a mélyebb rétegeit is érinti, elkezd vérezni. A sebből folyó vér megszárad, majd létrejön a varr, ami egészen addig fedi be a sérülést, és védi meg a környezeti hatásoktól, amíg az teljesen nem regenerálódik. A regenerálódást a sérülés hatására aktiválódó speciális sejtek, a fibroblasztok biztosítják, amelyek kollagénrostok termelésével kezdik el lezárni a sebet, majd szerepet játszanak a seb széleinek összehúzódásában is. Kisebb sérülések során, amelyek nem érintik a mélyebb régiókat, a bőr a teljes funkcióját vissza tudja nyerni. Azonban mélyebb sérülések esetén már csak "vészmegoldáshoz" folyamodva erős fehérjeréteggel záródik be a seb, ez lesz a hegszövet. Ezen a részen nem fog a bőrünk verejtékezni, nem nő rajta szőr sem, és a pigmenttermelődés hiánya miatt a színe is el fog térni a környezetétől. A sebszélek gondos összeillesztése és megfelelő kezelés mellett a hegfelületet a sérülés mértékétől függően tudjuk minimalizálni, vagy akár láthatatlanná tenni.

Az első lépés

Annak érdekében, hogy a hegkialakulást minimalizáljuk, már a seb keletkezésekor fontos a megfelelő kezelés. A sebet alaposan meg kell tisztítani, hogy a fertőződést megakadályozzuk, és biztosítsuk a gyorsabb gyógyulást. Ehhez érdemes speciális fertőtlenítő hatású sebtisztítókat használnunk, amelyek nem károsítják a szöveteket, de megfelelő módon tisztítják a sebet. Ilyen korszerű készítmény a MICRODACYN 60 WOUND CARE SZUPEROXIDÁLT SEBKEZELŐ OLDAT 250ML, amely szórófejjel is rendelkezik, így használata kényelmes és gyors. Akut és krónikus sebek esetén is használható, és gyorsítja a sebgyógyulást.

Következő lépés

Miután a sebet kitisztítottuk, és fertőtlenítettük, tovább kell támogatnunk a sebgyógyulás folyamatát, hogy elkerüljük a látványos hegek kialakulását. Ehhez a legmegfelelőbbek a speciális hegkezelő krémek, gélek és tapaszok, amelyek megfelelő közeget biztosítanak a regenerálódás folyamatának, és támogatják a fibroblasztok munkáját. Így segítenek az újonnan képződött szövet simaságát, a környező bőr színéhez való illeszkedését és puhaságát kialakítani.

CONTRACTUBEX GÉL például gyulladásgátló hatást fejt ki, fellazítja és elsimítja a hegszövetet. A benne lévő folyékony hagymakivonat gyulladásgátló és antibakteriális hatású. Ezen felül, hatékonyan gátolja a keloid-fibroblasztok szaporodását, amelyek a túlnőtt hegek kialakulásáért felelősek. Az allantoin csökkenti a szövet érzékenységét, ami enyhíti a hegképződés során gyakran fellépő viszketést. Ezek a tulajdonságok elősegítik az elsődleges sebgyógyulást, és a kóros hegképződés ellen hatnak. Heparintartalma miatt gyulladásgátló, antiallergiás hatású, növeli a szövetek hidratáltságát, és fellazítja a kollagénstruktúrát.

Contractubexből rendelkezésünkre áll éjszakai intenzív tapasz is a gyorsabb és alaposabb hatás érdekében. Ez egy hipoallergén tapasz, mely rugalmasságánál és vékonyságánál fogva bármilyen testfelületen alkalmazható. A sebgyógyulás befejezte után azonnal elkezdhetjük használni. Az éjszaka folyamán egyébként is sokkal aktívabb regenerálódást támogathatjuk vele.

Ha szívesen használunk tapaszt, akkor jó megoldás lehet a DERMATIX SZILIKON TAPASZ, amely átlátszó és igény szerint méretre vágható, így akár arcon, vagy egyéb jól látható helyen is kényelmesen használható. Mosható, így többször is használható. Plusz előnye, hogy akár sminkelni is lehet rá. Érdemes naponta legalább 12 órán keresztül a kezelendő területen tartani a maximális hatás elérése érdekében. Folyamatos használattal az új és a már régebbi hegek méretét, kiemelkedését és vörösségét is csökkenthetjük.

Hatékonyan használható az új és meglévő hipertrófiás és keloid sebhelyek kezelésére az EPICYN HEGKEZELŐ GÉL is. Kiválóan segíti a nehezen gyógyuló sebek gyógyulását. Támogatja a fibroblasztok képződését. Gyulladáscsökkentő hatású, és biztosítja a seb nedvesen tartását. Megfelelő védelmet nyújt a kórokozókkal szemben.

Bármilyen terméket is választunk, érdemes figyelembe vennünk, hogy a gyógyulás folyamata hosszadalmas. A heg mélységétől és kiterjedésétől függően több hónapig is szükséges lehet a hegkezelők használata. Mindaddig, amíg a heg vörös, folytatnunk kell a kezelést. Ha a heg színe már világos, és hasonlít a bőrszínünkhöz, illetve már nem kemény, akkor felhagyhatunk a kezeléssel.

Amire még figyelnünk kell

Amellett, hogy kiválasztjuk a megfelelő hegkezelő készítményt, van még néhány dolog, amire ügyelnünk kell.

  • A friss hegek és a frissen gyógyult bőrfelület rendkívül fényérzékeny, érdemes ezekre a területekre kifejezetten érzékeny bőrre kifejlesztett, magas faktorszámú fényvédőt alkalmaznunk. Amennyiben nem így teszünk, csúnya elszíneződéseket okozhatunk magunknak.
  • Kerüljük a heg irritációját! Ha hegkezelő gélt alkalmazunk, és nem tapaszt, akkor olyan esetben érdemes leragasztanunk a heget, amikor valamilyen irritáló hatás érhetné.
  • Az érintett területen kerüljük a szűk ruhák viselését, mert a folyamatos dörzsölődés, súrlódás is rontja a gyógyulás folyamatát.

Összességében elmondható, hogy a sebgyógyulás után minél hamarabb kezdjük el a hegkezelést, annál jobb eredményt érhetünk el. De a már régebben kialakult hegek esetében is van esélyünk rá, hogy csökkentsük az elszíneződést, a heg kiemelkedését a bőrfelületről, és a heg keménységét.

Kapcsolódó cikkeink

KIS SEBEK GONDOS ELLÁTÁSA

Vásárlóink kedvence
Raktáron
Várható szállítás: május 27.
4.900 Ft
Raktáron
Várható szállítás: május 27.
12.240 Ft
Raktáron
Várható szállítás: május 27.
12.905 Ft
Raktáron
Várható szállítás: május 27.
2.100 Ft
Raktáron
Várható szállítás: május 27.
14.137 Ft