A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Ön itt jár: > > >

5 TIPP A MEGFELELŐ ORRSPRAY KIVÁLASZTÁSÁHOZ

5 TIPP A MEGFELELŐ ORRSPRAY KIVÁLASZTÁSÁHOZ

Az orrnyálkahártya duzzadtságának csökkentésére, a váladékürülés megkönnyítésére orrcseppet vagy orrspray-t lehet használni, amivel megkönnyíthetjük a légzést náthás, vagy allergiás időszakban. A patikában számos ilyen készítmény kapható, azonban nem mindegy, milyen problémára melyiket választjuk.

 1. Első lépésként tudnunk kell, hogy legkíméletesebbek a tengervizes orrspray-k, melyek az orrüreg kíméletes enyhe tisztítására, a nyák fellazítására, a beszáradt nyák eltávolítására alkalmasak. Azonban kevésnek bizonyulnak, ha erőteljesen be van dugulva az orrunk, hogy alig kapunk levegőt. Pl. Aqua Maris orrspray
   
 2. Ekkor már érdemes megfigyelnünk, hogy milyen az orrváladék. Ha vizes, híg, gyakran tüsszögés kíséri, akkor legjobb egy olyan orrspray, mely ezeket a tüneteket is enyhíti. Itt kombinálva van két hatás. Az egyik az orr dugulását enyhíti, a másik csökkenti a nagy mennyiségben termelődő vizes váladék mennyiségét, és a tüsszögések számát is mérsékli. Ilyen pl az Otrivin plus oldatos orrspray.
   
 3. Ha nem ilyen az orrfolyásunk, hanem sűrű, sárgás, nehezen fújható ki, akkor jó választás a váladékoldó hatóanyagot is tartalmazó orrspray. Az ilyen típusú gyógyszereket is csak néhány napig szabad használni, a hozzászokás veszélye miatt. Pl. Nasopax orrspray
   
 4. Általában azonban elegendő egy olyan készítmény, mely orrnyálkahártya lohasztó hatóanyagot tartalmaz csupán. Ezek célja, hogy a náthával járó gyulladt orrnyálkahártyát lelohasszák és ezzel javítsák, helyreállítsák az orrlégzést. Az ilyen típusú gyógyszereket is csak néhány napig szabad használni, a hozzászokás veszélye miatt. Pl. Rhinospray plus orrspray.
   
 5. Amennyiben szeretjük a mentolt, kámfort, eukaliptuszt, találunk olyan készítményeket is, melyek ezeket is tartalmazzák, fokozva így a hatást. Pl. Sinex wick orrspray.

Végül fontos szólnunk az orrsprayk helyes használatáról is. Az orrnyálkahártyára juttatott szerek alkalmazásánál az a cél, hogy a gyógyszer a tiszta (váladékmentes) nyálkahártya felszínére jusson és a lehető legnagyobb felszínen fejtse ki hatását. Ezért a gyógyszerek alkalmazása előtt az orrot mindig váladékmentessé kell tenni. Alaposan fújjuk ki az orrunkat, gyermekek esetében orrszívót alkalmazhatunk.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

MEGHŰLÉS, MEGFÁZÁS, NÁTHA