A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

AZ ATÓPIÁS BŐR ÁPOLÁSA

AZ ATÓPIÁS BŐR ÁPOLÁSA

Az atópiás bőrbetegség kialakulásában minden korosztály érintett, csecsemőktől egészen az idősekig. Tünete elsősorban a nagyon száraz és érzékeny bőr, mely az arcon és a test egyéb területein is kialakulhat.

A betegségben létezik aktív és passzív „időszak”, utóbbi esetében a beteg tünetmentes. Lényeges azonban, hogy ezekben a napokban, hetekben, esetleg hónapokban is megfelelően ápoljuk és védjük a bőrünket, meghosszabbítva ezzel a tünetmentes periódust.

A betegségben leginkább érintett korosztály a kisgyermekek és a csecsemők.

Amikor a tünetek megjelennek, azok először az arcot és környékét érintik, majd a gyermek növekedésével sok esetben ráterjednek más testfelületeikre is. A nem ritkán pikkelyszerűvé váló foltok a homlokon, a fejbőrön is megjelennek, ám a fülek mögött is kialakulhatnak.

A gyermekkorban megjelenő atópiás dermatitisz meglétének kellemetlen fizikai tüneteit még jobban nehezíti, hogy maga a betegség pszichológiai problémákhoz is vezethet. A gyermek megkülönböztetettnek érezheti magát, ami okot ad az önbizalomhiányra. Ezek eredményeként állandó stressz érzése alakulhat ki, mely aztán fokozódó alváshiányt-alvászavarokat okozhat a későbbiekben.

Felnőtt korra a fenti panaszok és következmények okán komoly lelki megrázkódtatások alakulhatnak ki, hiszen a betegség számos mindennapi tevékenységet korlátozhat, zavarhat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy fiatal-és idősebb korban is, a hosszan elhúzódó – néha az egész életet végigkísérő – atópiás dermatitisz a párkapcsolatokat is veszélyeztetheti, hiszen a beteg „szégyenérzete” és önbizalomhiánya erősen kihat társas kapcsolataira.

Az atópiás dermatitisz tünetei lehetnek:

  • bőrhámlás, bőrmegvastagodás

  • erősen viszkető, vörös, berepedezett bő

  • begyulladt hámréteg, nedvességhiány (zsírsav zavar, anyagcserezavar állhat a háttérben)

Természetesen ezek a panaszok más forrásból is eredhetnek, ezért mindenképp érdemes bőrgyógyász szakorvos véleményét kérni, a diagnózis felállításában és a bőr megfelelő kezelésére vonatkozóan.

Rendszeres bőrápolás – bőrvédelem – belső kezelés - holisztika

Külső kezelés

Az atópiás bőrt nagyon fontos napi rendszerességgel kezelni! Még abban az esetben is gondoskodni kell a megfelelő bőrvédelemről és bőrápolásról, ha az atópia éppen passzív fázisában van. Ezzel – ahogy fent említettük – lényegesen meghosszabbítható a nyugalmi időszak és a célirányos bőrápolás segít a tünetek megelőzésében is. Megfelelő testápolók, krémek és kenőcsök, zuhanyozáshoz és fürdéshez használt speciális termékek használatával megnövelhetjük a bőr nedvességtartalmát, rugalmasságát és megvédhetjük a bőrt az irritációt okozó anyagoktól is. Megelőzhetjük a viszketést és a „fellángolási” időszakot hatékonyan kitolhatjuk.

Gyógyszeres kezelés

A szakorvos – bőrgyógyász – javaslatára, jellemzően helyileg használatos kenőcsöket alkalmaznak az atópiában érintett betegek, melyek szintén meghosszabbítják az inaktív periódust, sőt, sok esetben meg is gátolják a fellángolási időszak bekövetkeztét. Ezen kívül enyhítik a bőrviszketést és a gyulladást is.

A bőrgyógyász által ajánlott gyógyszeres készítmények hatóanyagai például a kortikoszteroidok, melyek igen gyors eredményt hoznak. Hosszan tartó alkalmazásuk viszont ellenjavallt, mert nem kívánatos mellékhatásokat okozhat. Az is fontos, hogy nem használhatóak nagy bőrfelületen. A gyógyszeres kezelés hosszabb távon történő, és folyamatos használata pedig annak hatékonyságát nagymértékben csökkenti, mintegy immunissá válik rá a szervezet.

Holisztikus gyógymód

Sok pihenéssel, a stressz csökkentésével és a fent említett kezelések összevonásával érhetjük el a legkiválóbb hatást, hiszen a test mellett a lélek gyógyítása is igen fontos a betegség enyhítésében. Köztudott, hogy a stressz igen nagymértékben fokozhatja a nem kívánatos tünetek megjelenését az atópiás bőrbetegségben.

Néhány praktikával szintén elviselhetőbbé tehetjük a tüneteket

Tartsuk a krémeket hűvös helyen, hiszen a hideg krém felvitelével csökkenthető a viszketés. Aludjunk hűvös szobában, ezzel elkerüljük az izzadást, ami a viszketésért is felelős lehet. Relaxáljunk, meditáljunk naponta, és végezzünk könnyű és nyugtató mozgást (pl. jóga), így a stresszt a minimálisra redukálhatjuk. Fürdés, tusolás után lehetőleg azonnal vigyük fel a testápoló krémet a teljes bőrfelületre!A külső irritációt próbáljuk elkerülni, és lehetőség szerint a bőr vakarásáról is mondjunk le, illetve ne használjunk fürdésnél sem durva, erős szivacsot!A tünetek megjelenésekor, és/vagy az atópiára való gyanakváskor feltétlenül kérjük ki szakorvos véleményét!

Tartalomhoz tartozó címkék: bőrápolás