A webáruház használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kal kapcsolatos irányelv értelmében, mely az adatvédelmi nyilatkozatban elérhető.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A FELFÁZÁS TÜNETEI ÉS KEZELÉSE

A FELFÁZÁS TÜNETEI ÉS KEZELÉSE

A felfázás egy rendkívül kellemetlen betegség, ami roppant zavaró tünetekkel, tünet-együttessel jár. Az alhasi terület lehűlése során az erek összeszűkülése miatt gyengül a húgyhólyag nyálkahártyájának vérkeringése, így gyengül az immunrendszer természetes védekező képessége a baktériumokkal szemben. Emiatt a hólyagba jutó baktériumok könnyebben és gyorsabban tudnak elszaporodni.

Ha a felfázást követően kellő számban elszaporodnak, és meg is telepednek a kórokozók, azok erős gyulladást okozhatnak, melynek tünetei a következők:

  • nagyon gyakori vizelési inger

  • fájdalmas vizelés, csípő, szúró égető érzés

  • nehéz vizeletürítés, kevés mennyiséggel

  • véres vizelet

A kórokozók általában a húgycsövön keresztül jutnak be a szervezetünkbe, és jellemzően inkább a nők szenvednek a felfázásból eredő betegségtől. Ennek egyszerű oka van – amellett, hogy „kényesebbek” erre a típusú betegségre – mégpedig az, hogy a nők húgycsöve rövidebb, így ők jóval könnyebben megfertőződhetnek. A fertőzés az esetek többségében bakteriális eredetű.

Sokszor elég egy hideg kövön, lépcsőn való pár perces üldögélés, vagy a nem megfelelő ruhaválasztás hűvösebb időben, és a betegség fél napon belül kialakulhat.

A másik gyakori előfordulási tényező a közös fürdőzés, uszodákban vagy jakuzzikban. Itt kell megemlíteni a szexuális úton terjedő betegségeket is, ugyanis hasonló tüneteket produkálhatnak, mint a felfázás. A betegség jellegének megállapítása mindig a szakorvos feladata.

A felfázás gyakorisága előrehaladottabb életkorban megnőhet, tehát a változókor alatt, illetve után. Ennek az az oka, hogy a női hormonok hiánya miatt a szövetek elveszíthetik rugalmasságukat, s ezáltal a baktériumok számára sokkal átjárhatóbbak, mint fiatalabb korban.

Enyhébb esetekben a tőzegáfonya tartalmú készítmények is hatékonyak lehetnek a felfázás megelőzésére, kezelésére. A tőzegáfonya mellett egyéb összetevők is fokozhatják a hatást. Ilyen a béta-glükán elnevezésű természetes eredetű poliszacharid, mely a szervezet immunsejtes védekezését támogatja. A csalán a népi gyógyászatban régóta biztonsággal alkalmazott gyógynövény, mely serkenti a vizeletkiválasztó rendszer működését és gyulladáscsökkentő hatásával támogatja a tőzegáfonya hatását.

A baktériumok okozta gyulladás leggyakrabban a hólyagot érinti, ritkább esetekben, illetve kezeletlenül eljuthatnak a vesékhez is, ami már súlyosabb és maradandó károsodásokhoz is vezethet. Érdemes tehát mihamarabb orvoshoz fordulni, hogy a megfelelő kezeléssel elejét vehessük a komolyabb problémáknak.

A háziorvosnál általában elegendő a tünetek elmondása a megfelelő kezelés megállapításához, de vizeletvizsgálatra szinte mindig elküldik a beteget. Ez azért fontos, hogy a kórokozókat be tudják azonosítani. Néhány esetben, illetve ha a felfázásos tünetek visszatérőek, gyakoriak, akkor vizelettenyésztésre is szükség lehet, illetve részletesebb kivizsgálás is indokolt, hiszen az ilyen jellegű gyulladások felhívhatják a figyelmet más – lappangó betegség jelenlétére is.

A kezelés általában antibiotikumos kúra, és a pihenés, valamint a medence tájék melegen tartása. A gyógyszer szedése – ha idejében elkezdődik – mindössze pár napig tart, ha azonban a panaszok ismétlődnek, vagy hosszabb ideig tartanak, akkor úgynevezett – célzott – kezelésre is szükség lehet.

Ha a panaszok nem enyhülnek, illetve súlyosbodnak, akkor joggal feltételezhető, hogy vesemedence gyulladás áll a háttérben, ugyanis ez a felszálló fertőzés okozta leggyakoribb szövődmény – nőknél. Férfiak esetében általában a prosztatagyulladás veszélye áll fenn, de nem ritka náluk sem a vesemedence, illetve a here-mellékhere gyulladás.

Ha egyszer előfordult valakinél a felfázás, nagyobb eséllyel ismétlődhet újra, ezért tanácsos vigyázni és elkerülni azt. A sok folyadékfogyasztás és a megfelelő higiénia is rendkívül fontos a betegség elkerülésében. Nagy jelentőségű a megelőzésben a réteges öltözködés és a hűvös-nedves helyen üléstől való tartózkodás, illetve a túl hideg vízben való fürdőzés kizárása.

A fiatalok kellő tájékoztatása, különösen a tizenéves lányok esetében igen nagy fontossággal bír a felfázás megelőzésében. A kamaszok - kortársaikkal együtt követett - divatirányzatai nem mindig illeszkednek az aktuális időjáráshoz., s a fiatalabbak hajlamosak nem túl komolyan venni a figyelmeztetéseket. A szülők és a közösségi nevelők szerepe is óriási a prevencióban, különös tekintettel a – szintén súlyos tünetekkel és szövődményekkel járó – nem úton terjedő betegségekre, melyek hasonlóak a felfázáshoz.

Hogy a megjelenő panaszok melyik betegségcsoportba tartoznak, mindig orvos feladata kideríteni, s a megfelelő kezelést alkalmazni. Bizonyos esetekben a villanypárna, vagy a meleg fürdő hasznos segítség, van azonban, hogy a házi praktikákkal csak súlyosbítjuk a tüneteket s így magát a betegséget is. Forduljunk tehát orvoshoz, a tünetek észlelésekor minél előbb!